Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Återinför studentbostadsgarantin

Den årliga debatten om bristen på studentbostäder är igång igen. Radio Värmland har intervjuat en rad studenter som kritiserar den dåliga servicen och samordningen som finns kring den här frågan i Karlstad. Vi tog strid för studentbostadsgarantin när den avskaffades 2015/2016 och vi anser fortfarande att den ska återinföras. Den uppfylldes de flesta år den fanns och den tjänade Karlstad som studieort väl.

Dock är det orimligt att KBAB som enskilt bostadsbolag ska ansvara för den så som det var tidigare. Vårt förslag var att kommunen får det ansvaret där det redan finns en resurs som arbetar med samverkan mellan kommunen och universitetet. Kommunledningskontorets personal kan arbeta neutralt mot kommunens förvaltningar, KBAB och privata bostadsbolag. Men det måste ske ett mer aktivt arbete där ett löfte utfärdas. Det räcker inte med några telefonnummer på en hemsida. Att som de blågröna partierna avskaffa en garanti som fungerade var fel och förhastat. Nu uppstår debatten trots de stora tillskott av studentbostäder som skett de senaste åren. Hur ska det bli kommande år när konjunkturen troligen viker med lägre bostadsproduktion och fler studenter som följd?

Även gymnasieelever från andra orter som studerar i Karlstad vittnar om svårigheten att få en bostad och det finns fortfarande en generell bostadsbrist i kommunen. Något som ofta försvinner när fokus läggs på antalet detaljplaner och bygglov som beviljas. För oss socialdemokrater är bostaden en rättighet som omfattar alla. Unga som vill flytta hemifrån, äldre som vill sälja villan och bo kvar i sitt närområde och studenter vid Karlstads universitet.

Det är hög tid att återinföra studentbostadsgarantin i Karlstad!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: