Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Skakat minoritetsstyre

Gårdagens kommunfullmäktige varade närmare fem timmar och avslutades först strax före 23.00. En av elva motioner som debatterades var vår S-motion om att det är hög tid för även fullmäktige att likt alla andra kommunala politiska organ ha sina möten på dagtid. Just den motionen fick vi inte gehör för men det gick desto bättre för flera andra.

Största segern var bifallet till vår motion om att införa digital fixarservice inom äldreomsorgen. Motionen lades långt innan coronapandemin men har ju aktualiserats än mer nu och trots det rådande läget ville det blågröna styret avslå motionen. Men de styr i minoritet och det blev de varse när de med röstsiffrorna 18-15, (reducerat fullmäktige just pga coronaläget), tvingades konstatera att motionen gått igenom.  Den handlar om att vårdtagare utöver att få hjälp med sånt som att byta lampor och gardiner ska kunna få assistans med vissa digitala uppgifter såsom grundläggande hjälp med datorer, teveboxar eller mobiler. En tjänst i tiden helt enkelt.

Även när det gällde en annan motion inom äldreomsorgen var de snubblande nära ett nederlag. Vi hade föreslagit att beslut om ändrad driftsform inom vård och omsorg ska beslutas av fullmäktige och inte vård- och omsorgsnämnden. Ett viktigt ärende kopplat till de privatiseringar som är på gång inom äldreomsorgen. Efter 1,5 timmes debatt i den frågan yrkade Moderaterna plötsligt på återremiss när det gick upp för dem att motionen höll på att få fullmäktiges gehör. En återremiss kräver bara en tredjedels röster och hade man velat ha det kunde man ha begärt det mycket tidigare…

Därutöver fick vi med bredare stöd bifall på motioner om att locka fler företagare till landsbygden enligt en projektmodell som Falkenberg testat och att kommunens skolor ska vara positiva till kontinuerlig medverkan av politiska partier och deras ungdomsförbund. Alltför länge har partierna mötts av stängda dörrar till skolan. I september ska vår motion om en oberoende granskning av stadshusförsäljningen upp till behandling. Även det en motion med troligt stöd i fullmäktige men osvuret är bäst. Det är inte bara på Hammarö som det är skakigt att komma till fullmäktige med ett minoritetsstyre!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: