Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Partier och politiker i skolan

Det blir allt svårare för partier och förtroendevalda att komma in på arbetsplatser, skolor och i trappuppgångar. Det är ett långsiktigt hot mot vår demokrati och när det gäller skolorna så motionerade vi Socialdemokrater om det för en tid sedan. I torsdags biföll fullmäktige mycket glädjande vår motion och även om det är rektor som beslutar så har nu kommunens högsta beslutande organ skickat en tydlig signal till alla skolor. Beslutet lyder: Karlstads högstadie- och gymnasieskolor rekommenderas att vara positiva till kontinuerlig medverkan från politiska partier och deras ungdomsförbund.

Så här sa jag i mitt huvudanförande:

Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag. Våra ungdomar har ett stort engagemang för samhällsfrågorna. Partierna har en bärande funktion i vårt demokratiska system. Den lokala demokratin är i full gång hela året, varje år. Inte bara en månad under valår.  

Min erfarenhet är att skolelever uppskattar besök av förtroendevalda i klassrummen, de uppskattar ungdomsförbundens bokbord i korridorerna och de uppskattar valårets mer utpräglade debatter. Jag själv gick till stor del med i partipolitiken efter diskussionerna på samhällskunskapen i högstadiet och gymnasiet. Det var kul och lärorikt att ha politiker som gäster i skolan och det var intressant att prata med ungdomsförbunden utanför matsalen i Saluhallen på Tingvallagymnasiet. 

Som förtroendevald är en av de roligaste och mest utvecklande uppgifterna just klassrumsbesök. Men de sker alltför sällan. Det är ett fåtal lärare som bjuder in på regelbunden basis. Det borde ske oftare och i större omfattning sett till hur uppskattat det är när det väl sker och hur bra diskussioner det blir. Ungdomarna har bra idéer, ställer intressanta frågor och har många gånger starka åsikter. De lär sig av samtalen, jag lär mig av samtalen och till med samhällskunskapslärarna lär av samtalen. Så det är många vinnare på den här motionen men den är primärt skriven för elevernas och demokratins skull.  Visst kan det finnas en problematik kring vilka och antalet partier som ska bjudas in, tidsåtgång och mötesform, vad som händer om några tackar nej etc. Men det löser man inte genom att utestänga alla. 

Om fullmäktige nu beslutar att rekommendera kommunens skolor att vara positiva till kontinuerlig medverkan från politiska partier och deras ungdomsförbund så vi vill också se verkstad. Då bör fler skolor och lärare bjuda in förtroendevalda, partier och ungdomsförbund regelbundet. Då bör fler skolor tacka ja och säga varmt välkomna när vi själva hör av oss. Det får dock självklart bli digitalt en tid framåt!  

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: