Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Föräldraovänligt fullmäktige

I torsdags behandlade äntligen kommunfullmäktige vår motion om mer föräldravänliga villkor för förtroendevalda. En motion som lämnades in i februari 2018. Tanken var att vissa förändringar skulle hinna ske inför den här mandatperioden och normalt ska motioner hanteras inom sex månader. Det viktigaste förslaget var att flytta fullmäktiges möten från kväll till dag.

Motionen vann tyvärr inte gehör och småbarnsföräldrarna får fortsatt svårt att kombinera familjeliv med ett engagemang i fullmäktige. Det är omöjligt att veta mötenas längd och därmed planera kvällen när det gäller hämtning, middag, läxor, fritidsaktiviteter och läggning. Därtill har alla fritidspolitiker, vilket gäller det stora flertalet i fullmäktige, lagt värdefull kvällstid på gruppmöten och inläsning inför själva sammanträdet. Det blir många timmar sammantaget varje månad.  Styrets partier och företrädare menade att dagtid skulle göra det så svårt för tex studenter och egenföretagare att delta. Men det argumentet haltar betänkligt eftersom alla andra kommunala organ har sammanträden på dagtid och det rör ju betydligt många fler förtroendevalda än de 61 i fullmäktige.

Det är dessutom en lagstadgad rättighet att gå ifrån arbetet för förtroendeuppdrag. Oavsett hur ’viktigt’ jobb man än har. I underlaget lyfts också den ekonomiska och demokratiska aspekten fram. Men demokrati måste få kosta och det är bättre att ställa in några av de kortare mötena än att köra alla på kvällstid. Och när det gäller åhörare så är det säkert fler som är intresserade av att lyssna på radion eller kolla webben på dagen än att besöka mötet på kvällen.  

Att vara förtroendevald är en fantastiskt viktig uppgift men föräldraskapet är ännu viktigare. Vi bör inte inom Karlstads kommun ställa dessa roller mot varandra utan skapa goda förutsättningar för att kunna kombinera dem. Annars riskerar vi att tappa en viktig grupp och ett viktigt perspektiv i kommunens verksamhet. Vi verkar trots allt inom en representativ demokrati! 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: