Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Historiskt (tåg)fönster

Enorm klimatnytta när 1,4 miljoner årliga flygresor kan ersättas med tågresor, samhällsekonomiskt lönsam och troligen till och med företagsekonomiskt lönsam investering, stor regional nytta längs sträckan med nya bostäder och arbetstillfällen som följd och en förbättrad förbindelse och därmed relation mellan två länder som har så mycket gemensamt men just nu en liten fnurra på tråden.

Flera studier har påvisat nyttan och Omstartskommissionen som nyligen publicerade sin rapport har med den på sin lista över förslag som kan stärka Sverige efter coronapandemin. Jag pratar om en förbättrad tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo där man kan åka mellan huvudstäderna på under tre timmar med stopp i tex Västerås, Örebro och Karlstad. Det är en av vår regions allra viktigaste framtidsprojekt och jag personligen hade gärna sett ännu skarpare skrivningar om det i den nyligen publicerade remissversionen av den nya Värmlandsstrategin.

Projektet har många styrkor. Det är bara drygt 40 mil mellan städerna, det är ett väldigt befolkningsrikt stråk, det finns privata aktörer som är intresserade av att medverka i satsningen, man kan använda och utveckla befintlig järnväg kompletterat med ett par nya länkar och det finns en bred samsyn om betydelsen hos kommunerna, regionerna och näringslivet längs sträckan. Det gynnar även orter i närheten av stråket.

Normalt tar det årtionden att komma framåt med den här typen av projekt men just nu är inget normalt och ett historiskt fönster har öppnat sig. Låt oss gemensamt gripa den historiska möjligheten och sjösätta (!) ett mer operativt arbete som ger oss alla något hoppfullt och positivt att samlas kring på kort sikt och som kommer att generera så mycket nytta på lång sikt!

Läs mer här:

Hemsidan för Oslo-Sthlm 2.55

https://www.chamber.se/rapporter/omstartskommissionen-ideer-for-ett-starkare-sverig.htm

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: