Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Etableringar för fler jobb

I svallvågorna av stadshusaffären i Karlstad så sker nu flera översyner av kommunens och regionens arbete med etableringar. Själva stadshusförsäljningen ska ju granskas separat av en oberoende aktör men hela den affären ledde ju också till att det blågröna styret la ett politiskt initiativ om att omvärldsspana och se över kommunens arbete och dokumentation avseende externa kontakter i hanteringen av etableringsärenden. Det ska återrapporteras i januari 2021. Business Värmland som också kom att granskas i sviterna av stadshusaffären (Uppdrag Granskning, Tillväxtverket, lokala medier) är ett projekt som löper ut vid årsskiftet 2020-2021 så även där pågår ett arbete med hur dessa frågor ska hanteras framöver. För Karlstads del finns dessutom samarbetet inom Karlstad Business Region (KBR) som är en samverkan mellan Karlstad, Kil, Hammarö, Forshaga och Grums och där ett av verksamhetsområdena är just etableringar. Därtill finns det förstås en statlig nivå med Tillväxtverket och Business Sweden samt en EU-nivå med fonder och program.

Etableringar är viktiga och ibland handlar det om företag eller myndigheter som hör av sig själva och ibland är det uppsökande verksamhet från kommunens eller regionens sida. Det kan också vara befintliga företag eller myndigheter som vill flytta eller expandera. Det är ofta mark, lokaler, infrastruktur och kompetensförsörjning som diskuteras och berörs på olika sätt. Det är en väsentlig verksamhet då det rör arbetstillfällen och i förlängningen skatteintäkter. Självklart måste sådana kontakter ske med viss sekretess men samtidigt på ett rättssäkert sätt och med demokratisk insyn. Inte minst för ansvariga förtroendevalda.

Vi Socialdemokrater har uppmärksammats på flera fall då det så kallade Karlstad 2.0, (samverkan mellan olika förvaltningar och bolag), inte fungerat tillfredsställande och där externa aktörer upplevt brist på svar eller åtgärder och i vissa fall olika svar från olika håll. Det är en sådan sak som måste fungera bättre framåt och fler etableringsärenden borde behandlas i tillväxtutskottet där en samlad bedömning kan göras. Karlstad måste också hitta rätt engagemang på de olika nivåerna (Karlstad, KBR, regionen) så att ett företag eller myndighet vet svaret på frågan: Om jag vill etablera mig i Karlstad, vem ringer jag då? Det blir en intressant höst där vi ska diskutera de här frågorna och med oss i det arbetet har vi en ny markpolicy för Karlstads kommun och en kommande översiktsplan. Självklart ska alla som vill få etablera sig i Karlstad men det måste också vara ordning och reda i processerna!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: