Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Utbilda för arbetsmarknaden

Lyssnade till Norrköpings kommunalråd och utredaren av framtidens gymnasieskola Lars Stjernkvist igår. Han sammanfattade en 1100 sidor lång utredning på 20 minuter och sedan var det en öppen och bra diskussion. Utredningen har identifierat några stora utmaningar som leder till att Sverige utbildar många gymnasielever som sedan aldrig får jobb. Det beror bland annat på att dimensioneringen av gymnasieskolan sker utifrån elevernas egna val, inte samhällets behov. Sverige har fri etableringsrätt för fristående skolor och kommunerna har långtgående frihet att bestämma sitt utbildningsutbud. Allt detta sammantaget leder till dränering av våra gemensamma resurser, att många ungdomar utbildar sig inom områden som inte ger jobb och att arbetsmarknadens behov inte tillfredsställs.

Förslaget i utredningen är att kommunerna fortsatt ska vara huvudman och att det ska finnas fristående skolor men att staten ska ta ett större ansvar för att sätta ramarna för vilka utbildningar som ska finnas och hur många platser totalt sett. Den dimensioneringen ska bygga på både elevernas önskemål och arbetsmarknadens behov. Då behöver det finnas en samverkan mellan kommuner, branschråd för näringslivet och att Skolverket finns regionalt. Även komvux och behöver förstärkas så att människor kan läsa vidare, komplettera eller ändra inriktning på sina studier.

Vi vet sedan tidigare att en färdigställd gymnasieexamen är den enskilt viktigaste faktorn för att senare i livet få ett ordinarie jobb. Kan vi dessutom få fler att utbilda sig inom de områden där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft så kommer vi att kunna se en positiv framtid där full sysselsättning återigen är realistiskt. Något som är positivt för både individen och samhället!

Läs mer här:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2020/06/sou-202033/?fbclid=IwAR1-eDLog0fEzO45NGi5oBdwozzt4Fc09hD_6ftNfz0SQ3q3CPRaP1i2_hg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: