Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Svenska modellen prövas

Det blev ingen överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter i natt men det är inte kört för det. Det finns alltid utrymme för lite mer tid. Förhandlingen kan behöva en paus och påverkas av externa reaktioner och inspel för att hitta kraft och energi för att gå i mål. För det är viktigt att parterna går i mål på egen hand.

Annars väntar en ökad politisk styrning av arbetsmarknadens villkor och givet LAS-utredningen, januariavtalet och det parlamentariska läget är det högst oklart vad en sådan styrning landar i. Och en ökad politisk styrning nu innebär en ökad politisk styrning i framtiden. Det är ingen bra utveckling. Villkoren på svensk arbetsmarknad ska hanteras av arbetsmarknadens parter. Det är den svenska modellen som gällt i 80 år och som tjänat arbetstagarna, arbetsgivarna och Sverige väl.

Med det sagt så är det självklart så att jag personligen vill se starka och trygga villkor för arbetstagarna. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad med bra löner, säker arbetsmiljö, attraktiva utvecklingsmöjligheter, en anställningstrygghet som inte hotas av godtycklighet och goda villkor vid arbetslöshet. Jag skulle gärna se att det reglerades politiskt men då riskerar man även att det försämras vid en arbetarfientlig politisk majoritet.

Därför hoppas jag att parterna pustar några dagar, tar nya tag och landar ett nytt historiskt avtal som är till nytta för alla och som visar på den svenska modellens styrka!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: