Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Öppna upp Svensk Friidrott

Det pågår ett omfattande arbete med good governance inom idrotten och friidrotten. För den internationella friidrottens del har det stark koppling till den nya konstitutionen som beslutades vid en extra kongress i december 2016. Detta efter årtionden av maktmissbruk, dopningsskandaler och korruption. Svensk Friidrott har till följd av detta också sett över en del strukturer trots att man förstås har haft en hög standard sedan tidigare.

Begreppet good governance är ett lite svåröversatt engelskt uttryck som handlar om ett gott styrelseskick. Det kan gälla stater, företag eller idrottsförbund och avser strukturer, processer och kulturer. Att det råder demokrati, öppenhet, delaktighet, rättssäkerhet, förutsägbarhet och att det inte förekommer informell styrning, dolda processer, hot eller korruption.

Svensk Friidrott lever i ett internationellt idrottsperspektiv upp till en hög grad av good governance men ligger tex långt efter våra svenska politiska system. Kommuner, regioner, riksdag och myndigheter lever med offentlighetsprincipen varje dag. Det är självklart att dagordningar, beslutsunderlag och protokoll är offentliga. Så är det inte inom idrotten, inte ens för medlemmarna i förbunden, dvs föreningarna. Det går förstås inte att jämföra idrottsförbund med skattefinansierade verksamheter fullt ut men det går att ta kraftfulla och tydliga steg framåt.

Fram till maj 2016 publicerades kortare skriftliga rapporter från styrelsemötena på friidrott.se men det sker inte längre (se nedan). I öppenhetens tidevarv borde styrelsens dagordningar och kortare rapporter från styrelsemötena publiceras på friidrott.se.

Det ger rörelsen en möjlighet att följa styrelsens arbete och vid intresse höra av sig med frågor eller inspel.

https://www.friidrott.se/forbundsinfo/styrelsemoten/2016.aspx

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: