Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Övertramp i världsfriidrotten

Igår kom det glädjande beskedet att bland annat diskus är tillbaka på grenprogrammet i Diamond League 2021. Det är extra glädjande för oss svenskar eftersom världens främste manlige diskuskastare heter Daniel Ståhl. Även tresteg, 200, 3000 hinder och 5000 meter är nu tillbaka efter en tillfällig sejour i kylan. Nu blev ju årets säsong rätt kantstött rent allmänt till följd av corona så man hann inte se så mycket av effekterna av de utkastade grenarna. Att de redan är tillbaka visar att den kraftiga kritiken bet och att kritikerna hade rätt.

Mindre glädjande är beskedet att den nya regeln, som testades på vissa håll i år, utvidgas till samtliga Diamond League nästa år. Regeln om att sista omgången ska avgöra vissa teknikgrenar. Det är som Ståhls ansedda tränare Vesteinn Hafsteinsson säger. Det är ju rätt anmärkningsvärt att en kastare som sätter världsrekord i tredje omgången kan förlora tävlingen bara för att någon annan kastar längst inom omgång sex. Dessutom blir det olika regler att hålla reda på i galor och på mästerskap.

Den här experimentverkstaden som pågår kring den olympiska huvudidrotten är inte bra. Europaförbundet har lagt hur mycket tid och energi som helst på det egna formatet Dynamic New Athletics (DNA). Det har inte slagit igenom överhuvudtaget. Andra misslyckade försök är avplockning av löpare mitt i loppet, max fem rivningar totalt i en höjdtävling (istället för tre försök per höjd), förbud mot farthållare i långlopp och förbud mot att vissa duktiga aktiva ska få tävla i lägre rankade tävlingar (med en sådan regel skulle tex inte Karlstad få ha de internationella superstjärnor de haft vissa år).

De flesta har någon gång testat någon av friidrottens grenar, i skolan eller i kvarteret där hemma. Oerhört många följer friidrottens stora galor och mästerskap på tv. De flesta kan de grundläggande reglerna utan att ha läst den flerhundrasidiga regelboken. Försten fram till linjen. Den som kastar eller hoppar längst vinner. Bolt, Klüft och Duplantis visar att det är profilerna och prestationerna som avgör friidrottens popularitet vid varje givet tillfälle. Inte regler eller byråkrater…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: