Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tillitsbaserad styrning i äldreomsorgen

Vi socialdemokrater är feminister och har under många år drivit tydliga reformer för en bättre arbetsmiljö inom de kommunala verksamheterna där det jobbar mestadels kvinnor. För oss handlar det om både jämställdhets- och arbetsmiljöfrågor. Vi har bland annat drivit och fått igenom heltid som en rättighet – deltid som en möjlighet, bort med delade turer, arbetskläder inom förskola och äldreomsorg, friskvårdsbidrag för alla anställda i kommunen och tjänstetelefoner även för tex städpersonal.

Nu tar vi nästa steg och föreslår ett pilotprojekt med tillitsbaserad styrning inom hemtjänsten istället för den ‘minutstyrning’ som råder idag. Det skulle innebära ‘självstyrande grupper’ som fungerat väl på andra håll i landet. Förslaget läggs på vård- och omsorgsnämnden imorgon och tanken är att testa på två olika platser till att börja med. Dels i centrala Karlstad, dels i Väse. Det är viktigt att testa i områden med olika geografiska förutsättningar men det finns också specifika skäl till de två testområdena.

I centrum påverkas framkomligheten av olika byggnationer de närmaste åren så det är svårt att lägga centrala scheman som fungerar. I Väse har tilliten mellan medborgare och kommunen påverkats av privatiseringen av vårdboendet Granberga som skett mitt under brinnande pandemi. Exakt hur modellen ska se ut måste förstås utredas av vård- och omsorgsförvaltningen i nära samverkan med personalen och de fackliga organisationerna. Vi föreslår att 10 miljoner kronor ur nämndens egna kapital används för att finansiera projektet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: