Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Klasskampen går vidare

När vi socialdemokrater talar om att alla ska med, att alla skolor ska vara bra skolor, att alla jobb är viktiga jobb och att alla ska få den vård som de behöver så menar vi just ALLA. Det ska inte spela någon roll var du bor, vilka dina föräldrar är eller storleken på deras plånbok.

Sverige har gjort en utvecklingsresa från ett fattigt land i norr där man utvandrade för att överleva till att bli ett av världens mest välmående länder. Under en lång tid av den resan så minskade också skillnaderna i ekonomisk nivå mellan människorna i vårt land. Jämlikheten ökade vilket var till gagn för både samhället och individen. Under de senaste dryga 30 åren har den jämlikheten minskat i Sverige igen och det har uppmärksammats och belagts på olika sätt. Av tex ekonomiska forskare som Thomas Piketty (Kapitalet), av ideologiska debattörer och skribenter som Daniel Suhonen (Klass i Sverige), Jämlikhetskommissionen (SOU 2020:46) och av vänsterorienterade artister som Ulf Lundell (Vardagar).

Sverige har lyft generationer ur fattigdom och sjukdom på 1900-talet genom en medveten socialdemokratisk politik i riksdag, landsting och kommuner. Politiska beslut som vi ofta fått kämpa för men också många gånger fått aktivt stöd av andra partier för. Ett exempel är utbildningssystemet som gjorts tillgängligt för många fler. Det gäller förskola, grundskola, gymnasieskola, högskola och vuxenutbildning. Fler har fått mer kvalificerade arbeten och kunnat leva ett liv med bättre hälsa och starkare ekonomi. För att hålla ihop vårt land och klara framtidens välfärd måste vi orka ta den klasskampen igen och låta nya generationer göra den klassresan under 2000-talet!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: