Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ohederligt att kalla det heder

Igår, den 8 mars, på internationella kvinnodagen deltog jag i ett seminarium om hedersrelaterat förtryck och våld. Det var lärorikt och skrämmande. Det begås hemska brott mot många unga människor i hederns namn. Framförallt är det unga kvinnor som drabbas. Deras personliga livsutrymme kringskärs ju äldre de blir. Tvärtom mot hur det borde vara. De får inte gå på barnkalas, inte delta i föreningsaktiviteter eller träffa kompisar. De övervakas och förföljs. Den yttersta konsekvensen är dödligt våld.

Det här måste få ett slut. De här unga tjejerna måste få ett ökat stöd av samhället och vi måste alla bli bättre på att se tidiga tecken. Framförallt inom skolan, socialtjänsten och föreningslivet. Svensk lagstiftning, barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna gäller lika för alla barn. Kultur, religion, familjetraditioner eller så kallad heder får stå tillbaka. Även förövarna blir många gånger offer, det kan handla om närstående som pressas till att begå handlingar som de egentligen inte vill.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder men här har vi långt kvar. Varje ung kille och tjej ska kunna känna sig trygg i Sverige!   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: