Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Olympic Agenda 2020+5

IOK, Internationella Olympiska Kommittén, har fastställt sin nya strategiska färdplan fram till 2025 – Olympic Agenda 2020+5. Den innehåller 15 så kallade Recommendations, (rekommendationer…), som ska guida IOK och den olympiska rörelsen under de kommande åren. En strategisk plan som antas under väldigt utmanande omständigheter. Det råder en pandemi i hela världen som påverkar alla människor och som ledde till att OS 2020 blev uppskjutet ett år och det är fortfarande oklart om, och i så fall i vilken form, Tokyo-OS kommer att kunna genomföras i sommar. Det är dock IOK:s absoluta ambition att det spelen ska genomföras. IOK och andra idrottsorganisationer har också under flera år stått i fokus för en mer allmän debatt kring frågor såsom korruption, dopningsskandaler, hållbarhetsaspekten, arbetsvillkoren för gästarbetare som bygger arenor, relationen till auktoritära regimer, jämställdhet och good governance.

I Olympic Agenda 2020+5 försöker man gå på motoffensiven genom att i text behandla de flesta kontroversiella frågor man kan tänka sig. De behandlar de globala målen, mänskliga rättigheter, flyktingsituationen, jämställdhet mm. Men också frågor närmare den egna verksamheten såsom spelens relevans mellan olympiaderna: kvaltävlingar och vägen till OS, e-sport, digitalisering, dopning och fusk, att de bästa idrottarna kan vara med (alltså dialog med andra förbund och ligor), marknadsrättigheter, idrottskalendern mm. IOK förstår att världen och omvärlden aldrig blir densamma igen och man vill säkerställa sin relevans i en postcoronaperiod.

Men kommer man att orka leva upp till texterna och vad innebär egentligen rekommendationer? Good governance till exempel handlar ju inte bara om vad man sätter på pränt utan hur man som organisation lever och vad man levererar. När det gäller just good governance, som jag har följt särskilt, inom både nationella och internationella idrottsorganisationer de senaste åren är det väldigt vaga skrivningar vill jag hävda.

För det första behandlas good governance först som rekommendation nr 14 av 15, lite lagom dolt långt bak men ändå inte längst bak. Sedan står det mycket om att IOK:s egna Basic Universal Principles of Good Governance ska uppgraderas till ’latest standards’ men det står inte vilka standards det är eller var man hämtar dem ifrån. Det står mest om öppenhet avseende hur de ekonomiska resurserna används, inget om politik, demokrati eller själva organisationen. Som vanligt med den här typen av frågor får man glädjas över att de adresseras i strategiska dokument överhuvudtaget men jag väntar med att jubla tills jag får se hur det tillämpas i praktiken.

Vi får med andra ord avvakta och se både huruvida det blir något OS 2021 och hur det blir med den demokratiska utvecklingen inom den olympiska rörelsen!

Läs mer här:

https://www.olympic.org/news/ioc-session-approves-olympic-agenda-2020-5-as-the-strategic-roadmap-to-2025

https://www.insidethegames.biz/articles/1105339/ioc-approves-olympic-agenda-20205

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: