Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Psykologiskt viktiga beslut

Igår kom ett glädjande besked från regeringen med samarbetspartier. Den nya myndigheten för psykologiskt försvar placeras i Karlstad. Det innebär nya arbetstillfällen och en förstärkning av Karlstad som landets andra säkerhetscentrum efter Stockholm. Sedan tidigare finns MSB, Plikt- och prövningsverket, (tidigare Pliktverket och Rekryteringsmyndigheten), Försvarshögskolan och ledande forskning inom området på Karlstads universitet. Det är också en förstärkning av stråket Oslo-Stockholm där vi relativt nyligen fick besked om försvarsetableringen i Kristinehamn och att Örebro ska få en samordnande roll i den nya organisationen för civilt försvar. Det rör också på sig i frågan om snabbare tåg mellan Stockholm och Oslo. Fler upptäcker styrkan i projektet och fler ansluter till det aktiva arbetet. Allt detta är ett resultat av flera samverkande processer

Dels att kommuner och regioner i stråket gått samman och enats om några styrkeområden och pekat på hur många som bor här och vilken potential det finns. Dels att den här regeringen med samarbetspartier har varit väldigt tydliga med att statliga verksamheter och myndigheter ska förläggas i hela landet. Det är förstås också ett resultat av att det finns kompetens, erfarenhet och förtroende inom det här området i regionen. Det är också ett resultat av att tex omlokaliseringen av Konsumentverket till Karlstad för snart 15 år sedan har blivit en framgångssaga. Då fanns det många skeptiker men verkligheten har visat på ett mycket gott resultat.

Ekonomen Kjell A Nordström gjorde ett uppmärksammat uttalande för några år sedan när han hävdade att Värmland skulle bli en skräpyta 2050. En del blev fly förbannade medan andra skrattade bort det. Oavsett reaktion så ledde det till en hel del knutna nävar i byxorna och de här framgångarna med försvarsetableringen i Kristinehamn, genombrottet för engagemanget för snabbare tåg mellan Oslo och Stockholm och en ny myndighet i Karlstad är psykologiskt viktiga för värmlänningarna!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: