Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Comeback för Keynes

Jag har i ett tidigare blogginlägg (21/2-21) berört att flera dömer ut den nyliberala ekonomins doktriner och menar att det måste bli ett slut för de senaste 30-40 årens avregleringar och ökad ojämlikhet. Kritik har förts fram av både ideologiska skäl och av det faktiska utfallet i samhället (bla T Piketty, D Suhonen, U Lundell och finansminister M Andersson).

Skattesänkningar och nedsippringsteorin, (att om de rikaste får det bättre så ökar konsumtionen och efterfrågan vilket gynnar alla), har inte fungerat. Den nyliberala ekonomiska världsordningen tär också hårt på naturens resurser vilket bidragit till den klimatkris som världen befinner sig i. Det är alltfler som inser att verklig tillväxt kräver att de breda folklagren får det bättre. Det är också så att ett mer jämlikt samhälle blir ett tryggare samhälle – för alla.

Så på allt fler håll lyfts nu tankar om en ökad offentlig inblandning i ekonomin. Dels i form av regleringar och kontroll men också genom aktiv politik i form av (gröna) investeringar och utbildningsinsatser. Det finns skäl att tala om en comeback för keynesiansk ekonomisk politik. Dock är förstås inte omständigheterna desamma som när Keynes förde fram sina idéer på 1930-talet. Då var det för att stimulera efterfrågan efter en svår depression och nu är det snarare för att styra upp ett ekonomiskt system som först gått på högvarv i 30-40 år och sedan plötsligt tvärbromsat under ett års tid till följd av en pandemi.

Ökad offentlig inblandning i ekonomin är positivt men självklart måste det vara genomtänkta och balanserade åtgärder. Historien har visat att vare sig helt reglerad eller helt avreglerad ekonomisk politik fungerar!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: