Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Dags för en folkhälsopark

Jag har tidigare bloggat om vår senaste lansering Offensiv för Norsbygden. Vid kommunfullmäktige nu i mars lämnade den socialdemokratiska gruppen in en motion om att utreda förutsättningarna för att inrätta en folkhälsopark någonstans i just Norsbygden. Det är bara ett av alla våra förslag inom offensiven. Det skulle i så fall bli Karlstads kommuns första. En folkhälsopark är en kreativ mötesplats för rörelse och skapande. Vi har bland annat tittat på upprustningen av Alby idrottsplats i Botkyrka som inspiration till vår motion.

Där innehåller parken bland annat ytor för spontan bollek, utegym, dans, skate, parkour, sittplatser, DJ-bås, sandplan, kafeteria, lekplats, isbana, löparbana och stadsodling. Den som vi tänker oss behöver inte innehålla just de funktionerna men det ska finnas ytor för både fysisk aktivitet och kreativ verksamhet. Den ska vända sig till både yngre och äldre och gärna ligga centralt och lättillgängligt så att den kan nyttjas enkelt och mycket. Utformningen och innehållet ska också fastställas genom dialog med och inflytande av boende och föreningar i bygden.

Under de senaste åren har hälsoklyftan mellan olika grupper ökat i samhället, där hälsa har blivit en klassfråga. Man kan även se detta om man jämför medellivslängd och bostadsort. I ett välbärgat bostadsområde är oftast medellivslängden högre än i ett mer utsatt område. Kostnaderna för ohälsan i samhället ökar också. Det finns flera orsaker till detta, men både fysisk rörelse och kreativ aktivitet är positivt för hälsan och folkhälsan.

Nu ser vi fram emot en bred uppslutning kring vår motion så att vi får se Karlstads kommuns första folkhälsopark inom kort. Den ligger också rätt i tiden med alltfler som rör på sig oorganiserat och utomhus, i spåren av coronakrisen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: