Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Jobben, jobben och jobben

Så summerar Magdalena Andersson tre tydliga prioriteringar i årets vårbudget som presenterades idag. Förutom massiva satsningar på jobb och utbildning finns där förstås stora insatser inom sjukvården och tryggheten. Brist på pengar ska inte vara hindret för att bekämpa smittspridningen eller vården av sjuka. Därför har regioner och kommuner fått rejäla tillskott allt sedan krisen bröt ut förra våren. Men nu skjuts ytterligare medel till för att säkerställa att en hel generation unga inte får börja sina liv i passivitet, utanförskap och arbetslöshet.

22 000 nya vägar till nästa jobb för unga kallas satsningen och innehåller 15 000 sommarjobb, 6 000 sommarkurser på universitet och högskolor samt 1000 platser på folkhögskolorna. Därtill görs särskilda insatser för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden: kombinationsutbildningar (yrkeskurser+SFI), yrkesvux, yrkeshögskolan mm. Stöden till företagen förlängs: hyresstöd, sänkta arbetsgivaravgifter för unga, omsättningsstöd mm. Regeringen fortsätter sin prioritering av grön omställning inom näringsliv och industri.

Det är glädjande att regeringen fortsatt betonar devisen att jobba Sverige ur krisen. Det var något som vi tog fasta på lokalt i vår kommunala budget i december och snart är det ordinarie budgettider igen. Svensk socialdemokrati har alltid haft full sysselsättning som en överordnad politisk prioritering och nu behövs den mer än på länge. Att folk är i arbete är en grundförutsättning för att kunna satsa på välfärden, rättsväsendet och klimatåtgärder. Nu handlar det om att använda tiden under krisen för att rusta enskilda och företagen för tiden bortom pandemin. Men vi är inte där än utan det gäller att hålla i och hålla ut!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: