Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

E-sport och spel är framtiden

Många barn, ungdomar och vuxna spelar dataspel och utövar e-sport på fritiden. En del har det till och med som sin huvudsysselsättning. För att kunna spela spelen måste de skapas, utvecklas och säljas. Spelindustrin växer så det knakar och en av de riktigt stora aktörerna finns här hemma i Karlstad i form av Lars Wingefors koncern Embracer. Det är nu hög tid att Karlstad och Värmland flyttar fram sina positioner ytterligare inom dessa viktiga områden.

På förra veckans kultur- och fritidsnämnd föreslog den socialdemokratiska gruppen att e-sportlokal/spelens hus skulle utredas vidare inom kommunens så kallade långsiktiga investeringsplanering. Det är ett tidigare stadium innan man fattar beslut om tex en större byggnation eller inhyrning. Tyvärr röstade det blågröna styret (M-MP-C-L-KD) ner förslaget men vi kommer naturligtvis att lyfta frågan igen på olika sätt. Det är viktigt att alla former av fritidssysselsättningar för barn och ungdomar får goda förutsättningar i vår kommun.

Framtidens jobb finns i många olika branscher och där spelindustrin är en sådan. I dagens Värmlands Folkblad får värmländska politiker kritik för att spelbranschen inte tas på allvar när det gäller utbildningsutbud och stöd till nya företagsidéer och företag. Jag har förståelse för den kritiken då det finns en tendens att mycket tid och resurser läggs på traditionella näringar. Aktörs- och innovationsstödssystemet i Värmland är en snårig djungel där många jobbar mot samma målgrupper och där branschbredd inte har stått i fokus eller premierats. Nyare näringar såsom tex spelbranschen eller lokala mat- och dryckesföretag upplever att de har svårt att uppfylla krav och kriterier för att få rätt stöd och utvecklingsmöjligheter. Här måste vi tänka nytt, vara mer öppna, nyfikna och modiga.

Jag har många gånger argumenterat för att Värmland måste våga satsa på både redan starka områden men också nyare branscher. Våra stödsystem och näringslivsforum måste kunna hantera en branschbredd. Jag lovar att fortsätta att driva den linjen i mina uppdrag för fler arbetstillfällen och hållbar regional tillväxt!

Spelutbildning samarbetar med Västanå teater

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: