Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Dunkelt klarläggande

Det blågröna minoritetsstyret i Karlstads kommun (M-MP-C-L-KD) har i en lång skrivelse gått ut med vad de kallar ett klarläggande i muminfrågan. Men det är inget klargörande från det politiska styret utan ett frontalangrepp på oss socialdemokrater som är i opposition. Och det är ju i normalfallet fullt rimligt men nu faller ju hela angreppet platt till marken eftersom de kritiserar oss för samma beslut som de själva landat i.

Att skriva att de som styre är eniga och fortsatt fullt ut för muminetableringen och samtidigt inte överklaga förvaltningsrättens dom är bara ett rent hyckleri och verkligen att blanda korten. Vi respekterar deras beslut men har lite svårt att förstå motiveringen då de krånglar in sig i resonemang om förhållandet i fullmäktige och muminvärldens eventuella agerande mm. Ett politiskt styre måste stå upp för sina beslut och leda kommunens verksamhet.

Så när omvärlden undrar om frågan är död eller inte så hänvisar de till oss fast det är de som styr. I alla fall på pappret. Är det något som verkar gå mot vägs ände efter drygt tio år så är det det blågröna minoritetsstyret.

Det blågröna minoritetsstyrets så kallade klarläggande:

Klarläggande om Muminparken

Igår gick vi i det blågröna styret ut med att vi inte kommer överklaga förvaltningsrättens dom gällande genomförandeavtal på Skutberget. I vår partikoalition gjorde vi bedömningen att en sagopark på Östra Skutberget är ett projekt av sådan dignitet att det behöver stöd av en majoritet av partierna i kommunfullmäktige. Då Socialdemokraterna svängt, först genom att avisera att de tänkte lägga ner sina röster i kommunstyrelsen för att lyfta frågan för ställningstagande på ett möte i början av maj, och tunga förtroendevalda aviserat att de omprövat sin hållning – ser vi att någon sådan majoritet för närvarande inte finns. Det blågröna styret är fortsatt för en Muminpark. Socialdemokraterna försöker blanda bort korten och hävdar att vi kan driva frågan i kommunstyrelsen, vilket stämmer när det gäller själva överklagandet. Men andra beslut gällande sagoparken behöver tas i fullmäktige, och har vi ingen majoritet där är det alltså ingen idé att uppta tid och kraft i kommunstyrelsen. Nu har Socialdemokraterna ställt in sitt representantskap där de skulle tagit beslut gällande Muminparken.

Under gårdagen och idag ser vi att diverse socialdemokratiska företrädare uttalat sig på olika sätt i media, vilket inte är så förvånande eftersom det inte råder enighet i den här frågan inom S. I en intervju med P4 Värmland under torsdagseftermiddagen säger dock ordföranden för Socialdemokraterna i Karlstad, Sofia Magnusson, att frågan för deras del är död, vilket vi beklagar. Inte minst beklagar vi att S har visat sig vara en opålitlig samarbetspartner både i den här och andra viktiga frågor. Efter att S backat gällande Muminparken har nu även Muminvärldens vd Tomi Lohikoski uttalat sig och sagt att även om ett tillbakadragande för deras del formellt fattas genom styrelsebeslut så ser han inte att det går att gå vidare nu när Socialdemokraterna har ändrat ståndpunkt. Sagovärlden hade kunnat bli ett fint besöksmål för barnfamiljer och varit positivt för besöksnäringen inte bara i Karlstad, utan i hela Värmland. Den hade varit ett välkommet tillskott efter pandemins framfart och inte minst hade det inneburit arbetstillfällen för ungdomar. Utvecklingen av Skutberget är en fråga som engagerar, och den engagerar också våra partier. Det blågröna styrets partier har haft ett gott samarbete i denna fråga och det är tråkigt att vi verkar ha nått vägs ände gällande Muminetableringen, men det blågröna styret kommer även framåt att arbeta hårt för att skapa fler arbetstillfällen i Karlstad.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: