Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Välfärden först

Välfärden först är årets paroll på första maj. Det känns givet när vi befinner oss i en pandemi och där framförallt vården och äldreomsorgen har stått i fokus under ett drygt års tid. Många människor har fått sätta livet till, andra har varit svårt sjuka under lång tid och ytterligare en stor grupp lider av sviterna av post covid med ett vårdbehov under kanske flera år framåt. Men ännu fler hade dött och varit svårt sjuka om det inte vore för den fantastiska personalen inom vården och omsorgen som stått vid första fronten den här gången som så många gånger förr. De har kämpat mot en ny sjukdom med den osäkerhet och oro som det innebär för dem själva, patienterna och de anhöriga. De har fått slita med materialbrist, trötthet och övertidstimmar. De förtjänar ännu bättre arbetsvillkor framöver och det är något som vi socialdemokrater aldrig slutar att kämpa för. Rätten till heltid, bort med delade turer, fria arbetskläder och ordentliga friskvårdsförmåner. Samt förstås bra löner, kompetensutveckling och en trygg arbetsmiljö. Vi har nu både en vårdskuld och en sliten vårdpersonal att ta hand om under de kommande åren så vår prioritering är tydlig. Inga fler skattesänkningar, nedskärningar eller privatiseringar som brukar vara högerns medicin!

Som en följd av pandemin har utbildningsväsendet tvingats till stora förändringar. Universitet, högskolor och gymnasier har fått bedriva en hel del distansstudier. I grundskolan och förskolan har stora anpassningar gjorts. De flesta har trots omständigheterna fått sina utbildningar men de har inte varit fullödiga och vi kommer att ha en utbildningsskuld med oss ur krisen. Det är en stor grupp unga människor som möter sin framtid med ett utbildningsunderskott. För oss socialdemokrater är rätten till en utbildning fundamental. Den rätten tillkommer alla, oavsett var man bor eller var man kommer ifrån. Det är därför som vi strider för en jämlik skola där det kompensatoriska uppdraget står i fokus. Den enskildes rätt till en god utbildning är viktigare än den enskildes rätt till att välja skola eller bedriva skolverksamhet. För oss gäller att alla skolor ska vara bra skolor och då ska våra gemensamma resurser fördelas efter behov och inte efter en fördelningsnyckel som gör att vissa skolor går på knäna medan andra delar ut vinst till privata ägare.

Coronakrisen har inneburit en svår tid för många branscher och företag har gått under och människor har blivit arbetslösa. Trots rekordstora insatser från staten med understöd från regioner och kommuner så har vi en ökad arbetslöshet med oss och den har framförallt drabbat unga personer och ytterligare försvårat för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Under det senaste året har det inte varit möjligt med praktik, traineeplatser och arbetsprövning som vi varit vana vid. Det finns färre feriearbeten och säsongsjobb när många sektorer saknar kunder och besökare. Arbetslöshet är ett gissel för den enskilde och innebär lägre skatteintäkter för samhället och därmed mindre resurser till vår gemensamma välfärd. Kampen för full sysselsättning finns i arbetarrörelsens DNA. Det är en fråga som vi aldrig släpper. Alla jobb är viktiga jobb och alla som kan jobba ska jobba. Självklart till vettiga arbetsvillkor och i en trygg arbetsmiljö. Fackligpolitisk samverkan är viktig årets alla dagar men kommer förstås i ett särskilt ljus just på första maj.

Det är och har varit en tuff tid men nu kan vi se ljuset i tunneln. Våren och vaccinationerna leder till en minskad smittspridning och sakta men säkert kan vi öppna upp vårt samhälle igen. Då kan vi mötas i grannskapen och över generationsgränserna. Ta en fika och samtala med nya och gamla bekantskaper. Då kan vi tillsammans ta oss an vårdskulden, utbildningsskulden och arbetslösheten. Och vi kan göra det utifrån en styrkeposition just därför att Sverige är ett välfärdsland där vi socialdemokrater alltid satt och sätter Välfärden först!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: