Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ny översiktsplan på gång

Det blågröna styret i kommunen valde ett annorlunda upplägg i fredags. De höll pressträff om förslaget till ny översiktsplan utan att materialet blev offentligt. Vare sig för media eller allmänhet. Det gjorde förstås att varje parti kunde plocka fram någon godbit som de ville lyfta utan att det kunde ställas i relation till helheten eller de frågor som kanske är mer kontroversiella.

Jag betonade redan vid mina kommentarer i fredags att det viktigaste nu är att alla får möjlighet att läsa och tycka till. Medborgare, medlemmar i de lokala partierna, myndigheter, företag och grannkommuner. Det är ett omfattande tjänstepersonsförslag på drygt 300 sidor så det är många frågor och aspekter att sätta sig in i för att kunna göra en egen samlad bedömning. Vi socialdemokrater har också drivit på för att samrådsperioden måste vara rejält tilltagen. Från början aviserades 1 juni-31 augusti men då sa vi att det är högst olämpligt att ha hela samrådet under sommaren. Nu är förslaget att tiden förlängs till 30 september och det är bra.

Jag har ännu inte en fullständig överblick men har åtminstone fått chansen att läsa och jag kan nämna ett par kontroversiella skrivningar som jag tror kommer att bli föremål för omfattande diskussioner. Ett förslag är att I2-området inte ska skyddas som naturreservat till någon del i det här läget. Jag tror att många är öppna för att diskutera hur hela I2-området ska utvecklas men att ingen del ska skyddas som naturreservat tror jag har måttligt folkligt stöd och det ligger inte i linje med de diskussioner som förts i det politiskt tillsatta översiktsplaneringsrådet som varit referensgrupp så här långt i arbetet.

Ett annat förslag är en alternativ placering, (ett av flera alternativ), av Karlstads hamn vid Örsholmen som kräver utfyllnad i Vänerns vatten för att hamnen ska få plats. Det alternativet kräver också en flytt av oljehamnen till Heden, med den sanering som det medför av det gamla området. Det finns uttalade nationella mål om att fördubbla godsvolymerna till sjöss och då ska man förenkla för den hanteringen, inte ge sig in på extremt dyra, komplicerade och miljöpåfrestande förändringar kan jag känna spontant. Men det här var som sagt bara ett par personliga nedslag så här långt.

Till veckan får alla möjlighet att läsa det samlade materialet vilket jag uppmanar alla att göra och jag ser fram emot många intressanta diskussioner under de kommande månaderna!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: