Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stadshusgranskning ger oss rätt

Så kom då äntligen den så länge emotsedda oberoende granskningen av stadshusförsäljningen. Vi fick kämpa hårt för att överhuvudtaget få igenom den. De styrande partierna stoppade först vårt initiativ i kommunstyrelsen men eftersom de styr i minoritet fick vi igenom en motion och nu har granskningen genomförts av en juridikbyrå i Göteborg.

Och de kommer med svidande kritik i sin nästan 40 sidor långa rapport och framförallt ger de oss rätt i de punkter som vi lyft allt sedan hösten 2015. Det vill säga att kommunen sålde till underpris och sålde marken på oklara grunder. Det innebär att karlstadsbornas gemensamma tillgång reats bort. De regler som man troligen brutit mot är otillåtet stöd till enskild näringsidkare och kravet på god ekonomisk hushållning. Detta genom att man inte beaktat och utrett alternativa bud som kom in. Dessutom var försäljningen troligen ett brott mot kommunallagen i den del att ett sådant ärende borde ha avgjorts i kommunfullmäktige.

Utöver de troliga lagöverträdelserna riktas kraftig kritik mot det bristande underlaget kring själva företagsetableringen som motiverade försäljningen av marken. Det krävdes vid den tiden särskilda skäl av allmänt intresse och några sådana har inte kunnat styrkas. Det finns också kritik kring de oberoende fastighetsvärderingarna, att ingen beaktade bostadsändamål trots att kommunen visste att det var en inriktning som köparen tänkte sig. Det är också oklart när försäljningen i praktiken riktades in mot en exklusiv köpare. Däremot finner inte granskningen något som tyder på vänskapskorruption eller jäv, ett spår som lyftes i Uppdrag granskning.

Kritiken kommer nu slag i slag i den här typen av frågor och processer. Det är naturligtvis allvarligt och besvärande för det styre som ansvarat för kommunen sedan 2010. Först kom Effect Managements rapport i mars om bristerna i företagsetableringsprocessen, sedan kom förvaltningsrättens dom i april om det olagliga muminavtalet och nu i maj kom den här granskningen. Fortfarande är inte tilläggsköpeskillingen för stadshuset erlagd så trots rapporten är knappast sista ordet sagt i den här sorgliga historien!

Ska försöka hitta en länk till hela rapporten men här kan man läsa vidare:

https://karlstad.se/Nyheter/2021/maj/oberoende-granskning-klar/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: