Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fäller skog och centrumhandel

Idag gjorde de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gemensam sak i teknik- och fastighetsnämnden och godkände exploateringsavtalet för handel på Månsberget. Detta utan att veta vilken eller vilka aktörer som ska etablera sig på området. Den typen av köpa-grisen-i-säcken-beslut trodde vi att styret hade slutat med efter stadshusaffären. Att kommunen får ett stycke naturmark till skänks som en del av överenskommelsen gör inte saken bättre, snarare värre efter alla turer som varit kring juridiska tveksamheter. Den här etableringen kan innebära slutet för en redan pressad centrumhandel och det innebär definitivt slutet för en mycket värdefull och artrik skogsmiljö.

Vi socialdemokrater sa nej till avtalet och har fått en del kritik för att vi svängt i frågan. Men vi känner oss väldigt trygga i vårt ställningstagande. När förutsättningarna förändras måste man kunna tänka om. Det är en styrka och inte en svaghet. Och det är mycket som har hänt sedan vi var med och skrev fram ett initiativ om en eventuell etablering i januari 2018. Då pratades det om etappvis utbyggnad, att det skulle kunna vara mer än handel på området och att det skulle vara aktörer som kompletterar dagens utbud. Men framförallt var det långt innan coronakrisen och vad den medfört för handeln i våra mindre tätorter, stadsdelar, grannkommuner och centrum.

Dessutom har miljö- och klimataspekterna vuxit i betydelse och här drabbas miljön dubbelt genom skövlad skog och ökat bilåkande. Karlstad måste ta sin del av ansvaret för den globala klimatkrisen. Vi kritiseras också för att säga nej till ett antal arbetstillfällen men sanningen är ju att ingen vet om det blir ett nettotillskott. Det blir inte fler jobb för att en affär byter lokalisering eller andra går omkull. Nej, nu krävs det satsningar på utbildning och vidareutbildning så att vi får människor i arbete inom bristyrken och så att det finns arbetskraft att tillgå när det blir stora pensionsavgångar de kommande åren.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: