Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Skillnad på obskyra idéer och obskyra värderingar

Ett extra val om tre månader är inte det bästa för Sverige. Inte när vi fortfarande befinner oss i en pandemi och har ett ordinarie val om ett år. Inte heller vet vi att det löser knutarna i riksdagen, det kan bli ett ännu svårare läge. Mot den bakgrunden beslutade Stefan Löfven idag att avgå och låta talmannen sondera läget. Löfven och Socialdemokraterna är fortsatt redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda Sverige framåt. Det är ett bra beslut anser jag. Det finns fortfarande ett potentiellt stöd för en Löfvenregering i riksdagen och det är bättre att använda de kommande månaderna åt att diskutera budgetfrågan än att ha valrörelse.

Löfven redogjorde vid sin pressträff för några sakförhållanden som tenderar att försvinna i alla spekulationer och analyser. Riksdagsmandaten ser ut som efter valet 2018. Då tog det fyra månader att hitta en lösning. Vänsterpartiet utlöste den akuta regeringskrisen genom att ändra sig avseende sitt ursprungliga ultimatum om att agera om regeringen lade fram ett förslag om marknadshyror. Nu biföll man en misstroendeförklaring från SD utifrån ett utredningsbetänkande. Hade vänsterpartiets ursprungliga linje varit att själva punkten skulle strykas i januariavtalet så hade det aldrig kunnat träda i kraft och regeringen Löfven aldrig kunnat tillträda i januari 2019. Det måste man tänka på när man undrar vad det var som egentligen hände för en vecka sedan.

Det som därtill har hänt under mandatperioden är att flera partier, (L, M och KD), förklarat sig villiga att regera med aktivt stöd av SD. Centerpartiet har inte ändrat sig på den punkten och det kan ju de knappast kritiseras för. Vi socialdemokrater får hela tiden höra att vi klamrar oss fast vid makten till varje pris. Men jag personligen anser att de som är beredda att ta regeringsmakten med hjälp av Sverigedemokraterna har betydligt större makthunger än oss. När Nyamko Sabuni säger i Agenda att alla partier har obskyra idéer så är det kanske sant. Men det som gör att flera partier inte på något sätt vill samarbeta med SD är ju på grund av deras obskyra värderingar. Det är något helt annat det.

PS. Några synonymer till obskyr: tvivelaktig, skum, dunkel, mörk

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: