Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Många kockar i OS-soppan

Lovisa Lindh, (löpare 800 m), kvalade in till OS via det internationella friidrottsförbundets rankning men har inte klarat den internationella kvalgränsen. Hon fick efter sitt lopp på Bauhausgalan på Stadion en ackreditering av SOK-representanter men sedan nej till själva mästerskapet av SOK:s sportchef. Det svenska friidrottsförbundet rasar mot processen och runtom står aktiva, ledare, media och supportrar och undrar vad som egentligen gäller och händer.

Det som händer är att det är väldigt många kockar i OS-soppan: Internationella Olympiska Kommittén (IOK), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Internationella friidrottsförbundet (World Athletics/WA), Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska friidrottsförbundet (SFIF). Därmed finns det många olika krav och kriterier i omlopp. Det finns internationella kvalgränser, kvoter (antal platser) för varje idrott och så finns det nationella uttagningskriterier. I Sverige styrs de sistnämnda ytterst av SOK som också är det organ som tar ut den svenska OS-truppen. SOK har ett kontroversiellt årsmötesbeslut på att aktiva ska kunna konkurrera om en topp-åtta placering för att tas ut. Detta bedöms alltså inte mot ett kvalresultat utan vid en slags samlad bedömning. Skulle alla länder ha en sådan princip så skulle det inte bli många tävlande på ett OS…

Sverige utmärker sig i ett internationellt perspektiv genom att ha separata organisationer i form av både Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. Det leder till kontroverser i både idrottspolitiska sammanhang och sportsliga sammanhang titt som tätt. Det finns en konstant spänning mellan de förbund som är både RF- och SOK-anslutna och de som inte är det och så finns det en konstant spänning mellan större och mindre förbund inom framförallt SOK (men även inom RF). Det är tråkigt nog när det får konsekvenser i just idrottspolitiska sammanhang men riktigt tragiskt när det drabbar enskilda idrottsutövare.

Den moderna olympiska fadern Baron de Coubertin uttryckte att det viktigaste är inte att segra utan att delta och kämpa och väl. Det är inget uttryck som Sveriges Olympiska Kommitté tagit till sig direkt!

Regler för uttagning till OS:

https://sok.se/sok-och-den-olympiska-rorelsen/sveriges-olympiska-kommitte/sa-gar-os-uttagningarna-till.html

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: