Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Utöya – vi glömmer er aldrig

Dådet på Utöya 2011 är jobbigt att tänka på och svårt att skriva om. Mest förstås med tanke på de många unga som dödades, skadades och alla deras anhöriga. Men också för att det kommer så nära. Det var unga engagerade socialdemokrater, som ville förändra och förbättra världen, som attackerades. När de samlats för ett sommarläger. Det blir en slags igenkänningsfaktor blandat med en overklighetskänsla.  

Det som inte ska kunna hända hände. Jag läser krönikor och artiklar om hur svår efterdebatten har varit i Norge. Hur det diskuteras om det var ett angrepp på Arbeiderpartiet eller det norska samhället. Hur det diskuteras hur handlingen hänger samman med dåtidens och dagens invandrings- och migrationsdebatt i Norge, Danmark och Sverige.

Som delvis utomstående är det svårt att förstå uppdelningen och laddningen. För mig är det uppenbart att det var en utstuderad högerextrem attack mot både det norska socialdemokratiska partiet och Norges demokratiska system. Det var ett försök att påverka den politiska utvecklingen genom väpnat våld. Sådant får aldrig förtigas, glömmas eller lyckas. Debatten måste vara fri och öppen men det behöver inte finnas bara en förklaring.

Det viktiga är att kampen för demokratin och alla människors lika värde går vidare varje dag. Det var vad ungdomarna kämpade för och när vi pratar om attacken på Utöya måste vi tänka på dem och deras glöd. Det har varit alldeles för mycket fokus på förövaren. Så den här dagen hedrar jag de unga människor som rycktes bort alldeles för tidigt genom att tänka på dem och alla andra dagar hedrar jag dem genom att arbeta vidare för det som de brann för!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: