Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ett annorlunda OS har invigts

Ett år försenat och utan publik har nu OS i Tokyo invigts. Det rasar en debatt om det borde genomföras överhuvudtaget, om inte viss inhemsk publik borde tillåtas när alla internationella deltagare ändå har fått resa dit och så har vi den svenska diskussionen om att OS inte sänds i SVT, (och när det är stora idrottsevenemang i SVT så klagas det på att det är för mycket sport på tv).

Det brukar vara laddade debatter innan stora idrottsmästerskap. Men då om dopningsspekulationer, arbetsvillkoren för arenabyggarna, sponsorernas roll och om stjärnor som varit skadade ska kunna vinna. Den här gången är allting annorlunda och för att förstå varför OS invigdes igår, mot alla odds, så måste man förstå de olympiska spelens själva dynamik och väsen. Självklart handlar det om stora ekonomiska värden men också om andra aspekter.

OS vill och ska vara det exceptionella idrottsmästerskapet som spelar i en egen liga. Och genomförs tex ett europamästerskap i fotboll, (dessutom i flera länder samtidigt), så tänker inte IOK, (internationella olympiska kommittén), vara sämre. Kosta vad det kosta vill men OS ska genomföras om ingen sagt att det är absolut förbjudet eller fullständigt otänkbart. Under världskrigen var det så och förra året var det så. Men inte i år och därför genomförs det nu.  

Jag försvarar inte beslutet att genomföra OS, tvärtom är jag skeptisk på gränsen till kritisk, men jag förstår logiken bakom att det blir av. Drivkraften att vinna ett OS-guld är stark, drivkrafterna att arrangera ett OS ännu starkare.

När det nu är igång så håller jag tummarna för svenska framgångar och förstås håller jag lite extra koll på den ‘olympiska huvudidrotten’ friidrott!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: