Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kriser kräver handling

Coronakrisen har fått människor och regeringar att inte bara fatta radikala beslut utan att även att agera. Vi har var och en fått anpassa vår vardag för att dels skydda oss själva och våra nära och kära, dels som en solidarisk handling med hela samhället. Lokalt och globalt. Den förmågan att gå från ord till handling behöver nu också ske för att hantera klimatkrisen. Den vetskapen har funnits länge men nu finns också en färsk kunskap och erfarenhet av den typen av kollektivt agerande.

Idag presenterade FN:s klimatpanel, (IPCC), sin senaste rapport och det är ord och inga visor. Havsnivåerna stiger, isarna smälter och vädret blir mer och mer extremt. Värmeböljor och cykloner blir allt vanligare och allt värre. Uppvärmningen går fort och åtgärder behöver vidtas här och nu. Uppmärksamheten riktas nu mot höstens klimattoppmöte i Glasgow och det är klart att det är ett viktigt forum.

Samtidigt vet vi av historien att överenskommelser och utfästelser är inte allt. Det har vi sett vid pengainsamlingar till områden drabbade av naturkatastrofer och i olika nedrustningssammanhang. Det är en sak att skriva under dem, något annat att leva upp till dem. I väntan på att världens stater kommer överens och lever upp till avtalen måste vi alla, enskilda och företag, ta vår del av ansvaret och ändra vår livsstil i någon del.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: