Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Naiv syn på elsparkcyklarna

Sommarens stora ‘snackis’ i Karlstad är elsparkcyklarnas intåg i staden. Det förstår jag. De kom som en blixt från klar himmel för de flesta och som en blixt över gator, torg och trottoarer för alla. Folk kör utan hjälm, skjutsas och dumpar dem vind för våg. Det innebär stora olycksrisker för både förare och andra som kan snubbla över olämpligt parkerade fordon. Samtidigt är det ett miljövänligt alternativ till bilen och ett mer coronasäkert alternativ till bussen. Många använder dem också på ett korrekt sätt och då blir det ett bra tillskott i stadsmiljön.

Men hur hamnade vi här har många frågat mig den här sommaren. Och jag har även ställt mig själv den frågan. Nu har jag fått en del svar och då förstår jag bättre hur situationen blev som den blev och samtidigt kan vi lägga relevanta politiska förslag för att stärka de starka sidorna och stävja problemen och riskerna med elsparkcyklar. Och det är ju just vad vi socialdemokrater gör ikväll. Vi lägger då en motion i kommunfullmäktige där vi föreslår:

Att kommunens trafik- och cykelplaner revideras och uppdateras.

En översyn av lokala regler för olika transportmedel – t.ex. elcykel, elsparkcykel, segway, hoverboard, vattenskoter och lastcykel.

En översyn av och förslag på åtgärder för infrastrukturen i stadsmiljön – t.ex. dedikerade körfält på vissa ställen, anpassade parkeringsplatser, eventuella parkeringsavgifter/böter.

Förstärkt information på kommunens webbsida och i stadsmiljön.

Frågan om elsparkcyklarna har nämligen hittills inte behandlats politiskt. De definieras som cyklar och Karlstad har ju en erkänt god infrastruktur för cyklar, så verksamheternas bedömningar var att det är bara att ge uthyrningsföretagen rätt information och sedan grönt ljus. Det var kanske något naivt med tanke på de erfarenheter som finns från andra städer och länder och samtidigt har inte uthyrningsföretagen tagit sitt ansvar när det gäller att hålla koll på sina ‘cyklar’ och kunder. Nu kan vi förhoppningsvis få en bättre ordning framåt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: