Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Starkare kommunalt arbetsmarknadsuppdrag

Vid gårdagens kommunfullmäktige så lämnade vi socialdemokrater in hela nio motioner. En av dem handlar om att utreda organisation och uppdrag för ett starkare kommunalt arbetsmarknadsuppdrag. Arbetslösheten har ökat i pandemins spår och förstärker bilden av det delade Karlstad. Värst drabbade är ungdomar, utrikesfödda och långtidsarbetslösa. Regeringen med samarbetspartier har vidtagit historiska åtgärder för att rädda arbetstillfällen men det måste till ytterligare insatser och stärkt samverkan mellan statliga, regionala och lokala aktörer för att få fler människor i arbete efter krisen. Vi socialdemokrater släpper aldrig målet om full sysselsättning.

Utbildning och vidareutbildning är den bästa arbetsmarknadsåtgärden och alla som kan jobba ska jobba. En gymnasieexamen är den enskilt viktigaste faktorn för att etablera sig på arbetsmarknaden och ha en egen försörjning. Fler ungdomar och vuxna behöver vidareutbilda och omskola sig. Utrikesföddas väg in på arbetsmarknaden behöver underlättas och förkortas.

Socialdemokraterna är övertygade om att det behövs en tydligare styrning och en bättre samordning, såväl internt inom kommunen som externt med andra arbetsgivare och de fackliga organisationerna. Vilken typ av omställningsorganisation behöver kommunen ha? För oss betyder omställning en förändring för individen kopplat till arbetsmarknadens behov. Kommunen har en viktig roll att spela i arbetsmarknadens omställning efter pandemin.

Det formella förslaget lyder: Kommunstyrelsen ges i uppdrag att i samverkan med arbetsmarknads- och socialnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden utreda organisation och uppdrag för ett starkare kommunalt arbetsmarknadsuppdrag till följd av förändringarna på arbetsförmedlingen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: