Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tack Stefan!

Stefan Löfvens sommartal den 22 augusti 2021 kommer att finnas med i svenska politiska historien. Som så många andra kapitel kopplade till suveräne Stefan som har förmågan att kombinera en trygg och odramatisk ledarstil med mer otippade och överraskande utspel och beslut. Som januariavtalet 2019 som knäckte alliansen och bröt upp blockpolitiken. Och som gårdagens besked att han lämnar som partiordförande vid kongressen i november. Plötsligt hamnade jag själv mitt i händelsernas centrum. Eller åtminstone mitt i händelserna. Som ett av 350 socialdemokratiska ombud från hela landet får jag äran att dels tacka av Stefan, dels formellt utse hans efterträdare. Det är stort och ett hedersuppdrag som jag är ödmjuk inför!

Stefan Löfven får en del kritik för att inte vara den mest karismatiske debattören och för att ha genomfört liberal och till och med borgerlig politik. Han får höra att myndigheter och ministrar hörs och syns mer än honom, att han svikit sina fackliga rötter och att Socialdemokraterna harvar runt på valresultat en bit under 30 procent. Men som han själv svarade i SVT-intervjun igår kväll.

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i landet, vi har lett regeringen sedan 2014 och under den tiden ställt om från stora skattesänkningar till kraftfullt ökade resurser till välfärden och nått Europas högsta sysselsättningsgrad. Och hållit ett växande SD utanför verkligt inflytande. Klassisk socialdemokratisk politik som inte hade blivit av om vi suttit i opposition. Samtidigt har det inte saknats kriser och utmaningar längs vägen direkt. Svåra parlamentariska omständigheter i riksdagen, terrordåd på Drottninggatan i Stockholm och en global pandemi för att nämna några.

Stefan jobbar nu på ett par månader till, regeringen ska få fram en budget som kan gå igenom riksdagen och partiet genomföra ett kyrkoval innan vi ska utse en ny partiordförande. Med respekt för partiets interna process och mitt uppdrag som kongressombud för Värmland vill jag inte lyfta enskilda namn eller spekulera i det här skedet. Men det jag hoppas på och arbetar för som vanlig partimedlem är att vi ska kunna ha ett öppnare och modernare förfarande än tidigare. Det är en viktig signal till medlemmarna och kan attrahera både nya medlemmar och väljare redan innan den nya ordföranden är vald. Tack Stefan för dina gedigna insatser så här långt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: