Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Slutstrid om Månsberget

Många av er har säkert följt frågan länge om ett eventuellt handelsområde på Månsberget. En del kanske undrar när det egentligen ska avgöras hur det blir. Det är nu. Åtminstone i kommunens hantering. Sedan kan det blir rättsliga processer. Men för kommunens del ska nu detaljplanen hanteras på kommunstyrelsen den 21 september och i kommunfullmäktige den 28 oktober.

Stadsbyggnadsnämnden har tillstyrkt planen och skickat den vidare för slutligt antagande av kommunfullmäktige. Så sker när det handlar om stora eller principiellt viktiga detaljplaner. Och trots att stadsbyggnadsnämnden som alltså i grunden är ansvarig för detaljplaner och antar de flesta själv tillstyrkt planen så väljer kommunledningskontoret, som är kommunstyrelsens förvaltning, att lämna ärendet vidare till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande som det heter. Det innebär att de inte rekommenderar vare sig ett antagande eller ett avbrytande av planarbetet. De lämnar över frågan helt till den politiska nivån. Det är ett tydligt tecken på hur känsligt och skakigt det har blivit kring den här frågan.

Det är ovanligt många kvarvarande synpunkter som inte kunnat tillgodoses i planförslaget. Synpunkterna handlar bland annat om höga naturvärden och ett rikt djurliv i området (många nyckelbiotoper och rödlistade arter), trafiksituationen och kopplingen till befintliga handelsområden och att etableringen utgör ett stort hot mot handeln i angränsande kommuner, kommunens mindre tätorter och större stadsdelar samt centrumhandeln. Vi socialdemokrater har tänkt om under resans gång och säger numera tydligt nej till ett köpcenter på Månsberget! Vad säger övriga partier i kommunfullmäktige?

I kommunfullmäktige har partierna som var för detaljplanen i stadsbyggnadsnämnden 31 av 61 mandat. Alltså en majoritet på förhand med endast en röst. Men exakt hur alla ledamöterna kommer att rösta den 28 oktober återstår att se… Mandaten fördelar sig så här; Moderaterna 12, Sverigedemokraterna 7, Centerpartiet 5, Liberalerna 4 och Kristdemokraterna 3. De partier som röstade emot detaljplanen i stadsbyggnadsnämnden är Socialdemokraterna med 18 mandat, Vänsterpartiet med 5 mandat och Miljöpartiet med 4 mandat. Karlstadspartiet sitter inte i stadsbyggnadsnämnden och har 3 mandat i fullmäktige där två personer lämnat och normalt röstar med V.

Här kan ni läsa alla handlingar i ärendet:

https://karlstad.se/Kommun-och-politik/Kommunens-organisation/Kommunstyrelsen/Kallelser-och-protokoll/#f8dd7bc30e0b31-99a587db35678872-22072a11e42d3566892-e07bb64fa0d23566907

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: