Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kronoparken i mitt hjärta

Läser om ytterligare en skjutning på Kronoparken och blir upprörd och berörd. Återigen ett fruktansvärt dåd i min kära stadsdel där jag växte upp och bodde i drygt 20 år. Det är en stadsdel med närmare 9 000 invånare där 40 % har utländsk bakgrund. Där ligger Karlstads universitet och Karlstad Innovation Park. En fantastisk smältdegel med oerhörda möjligheter med andra ord. Men medan campusområdet har utvecklats starkt de senaste 20-30 åren så har Kronoparkens centrum gått åt andra hållet. ICA Solen, posten, banken, Solareturen och kvarterspolisen har lämnat. Vårdboendet Kronogården fick stänga efter en vårdskandal och nu är det en skandal att stadsdelen står utan. Trots att det är det område som kommer att ha störst antal och högst andel över 80 år de närmaste årtiondena. Lokaler i centrum står tomma och omgivningarna känns otrygga och hotfulla när mörkret lägger sig.

Nu måste alla aktörer kliva fram och hjälpas åt för att öka tryggheten. Staten, genom polismyndigheten, borde inrätta en lokal polisstation under en tid motsvarande forna dagars kvarterspoliser. Det skulle garanterat försvåra den dagliga kriminaliteten och stoppa en och annan yngre från att nyrekryteras in i gängen. Region Värmland borde placera den nya vårdcentralen med tandvård och apotek i centrum. Den nuvarande placeringen är sprungen ur en skogsnära samlokalisering med dåvarande Kronoparkens sjukhem som är nedlagt sedan många år. Regionen har ansvaret för sjukvården, folkhälsan och den regionala utvecklingen. Nu har man ett historiskt tillfälle att ta det ansvaret och bidra till ökad hälsa och trygghet i en stadsdel med stora utmaningar.

Karlstads kommun, som redan har gjort en hel del de senaste åren med nya Kronoteket innehållandes fritidsgård och bibliotek, ny lokal för Fritidsbanken och en upprustning av Parkbadet Kronan, införandet av ordningsvakter och övervakningskameror, kan göra ännu mera genom att t.ex. omlokalisera kommunal personal till stadsdelen. Och självklart inrätta ett nytt vårdboende på området. Privata aktörer som CIAB, som äger centrumfastigheterna, kan bidra genom att komma igång med den länge omtalade centrumutvecklingen med fler bostäder och servicefunktioner. Karlstads Bostads AB borde bygga senior/trygghetsboenden som man har på andra håll i kommunen, t.ex. på Våxnäs. Kommunen och regionen kan samverka kring en så kallad familjecentral.

Samhället måste knäcka kriminaliteten men också strypa nyrekryteringen genom att erbjuda alternativa aktiviteter och framtidstro samt skapa en levande miljö i vardagen som ger trygghet åt näringsidkare och folkflertalet. Det talas ofta om handslag, medborgarlöften och samverkan mellan olika aktörer. Nu behöver det ske i praktiken också!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: