Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nej till folkhälsopark i Norsbygden

Igår hade vi kommunfullmäktige i Karlstad. Vi hade flera socialdemokratiska motioner uppe till behandling och flera fick bifall. Till exempel SFI för föräldralediga, skulpturcentrum i Museiparken och Värmland Walk of Fame. Men vi fick också avslag på vår motion om en folkhälsopark i Norsbygden. Detta trots att många partier ofta lyfter betydelsen av att hela kommunen ska leva. Men när det brinner till är det enklare att säga nej. Man sa dessutom nej för att man menade att här kommer sossarna med ett uppifrånperspektiv och ett färdigt koncept. Men det stod tydligt i motionen att själva utformningen och lokaliseringen skulle ske genom medborgardialog med boende och föreningar i området.

Konceptet folkhälsopark, som bland annat testats i Alby i Botkyrka kommun med stöd av statliga Boverket, innebär att man omvandlar ett område till en aktivitetsplats med många olika aktiviteter riktade till olika åldrar och breda målgrupper. Folkhälsoparker tar sitt avstamp i folkhälsan och den organiserade spontanidrotten snarare är föreningsidrotten. Parken skulle kunna innehålla t.ex. ytor för spontan bollek/dans/skate/parkour, utomhusgym, sittplatser, dj-bås, cafeteria, lekplats, mobil isbana, löparbana och stadsodling. Framgångsfaktorer är en bra mix av olika aktiviteter och en plats som även är estetiskt tilltalande. Medborgardialog och lokal delaktighet från idé till slutlig utformning är viktigt. Det skulle även bli ett trevligt utflyktsmål för övriga kommuninvånare och besökare.

Det här med koncept som man hittat på andra håll i landet brukar inte normalt vara något problem för de styrande partierna. Det är ingen hejd på antalet koncept som de lanserat de senaste åren: SKR modellkommun för jämställd styrning och ledning, Krångelombudsman – Helsingborg, Meröppna bibliotek – Veberöd, Örebromodellen vuxna för trygghet, Helsingborg/Hässleholm/Örebro kameraövervakning, Rättviksmodellen – företagsvänligare arbetssätt, Växjö auktorisationsmodell för anordnare av vuxenutbildning, Sveriges föreningars kriterier i syfte att bli en mer föreningsvänlig kommun.

PS. I samband med gårdagens fullmäktige så lämnade vi även in en motion om vår Offensiv för Norsbygden från vårt budgetförslag i juni. I vår Offensiv för Norsbygden finns ett helt nytt och unikt Kultur- och idrottscenter. Det innehåller badhus, fullstor sporthall, närbibliotek, fritidsgård, familjecentral och lokaler för föreningslivet. Återstår att se om det blir nej även till det så småningom…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: