Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Löparfesterna är tillbaka

I helgen som gick kunde Stockholm Marathon genomföras igen efter närmare 2,5 års uppehåll och på lördag är det dags för Karlstad Stadslopp. Det är välkomna comebacker av flera skäl

Motionsloppen är viktiga för folkhälsan, idrottsrörelsens ekonomi, löparnas motivation och städernas besöksnäring. Det kommer att vara lite av en historisk paradox att just motionsloppen, som är så centrala i Folkhälsomyndighetens normala uppdrag, kom att drabbas extra hårt av myndighetens råd, regler, rekommendationer och restriktioner under coronakrisen.

Nu förtjänar loppen all support och positiv uppmärksamhet när samhället sakta återigen öppnar upp. Personligen har jag levt med dem som åskådare, funktionär, arrangör, speaker och deltagare sedan barnsben. Mamma siktar på sin 30:e upplaga av Stadsloppet till helgen och jag har bland annat upplevt de stora marorna live i New York, Paris, Berlin och London. Det är nåt särskilt när löparna och publiken tar över de stora städernas gator för en dag. En sorts miljömässig folkhälsodemonstration, en fredlig form av reclaim the streets, när tassandet av tusentals fötter ersätter bilarnas och bussarnas brummande brus.

%d bloggare gillar detta: