Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ett blame game utan Magda

Det var mycket som hände igår men det mesta hänger samman med att inget har hänt på tre år och samtidigt väldigt mycket. Vad jag menar? Jo, läget i riksdagen är detsamma som efter valet 2018 och då tog det som ni minns fyra månader att få en regering på plats. I den bemärkelsen har ingenting förändrats.

Samtidigt har de flesta partier gjort förflyttningar eller brutit mot tidigare utfästelser på vägen. Några exempel. Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna m.fl. och fällde en statsminister i somras. Liberalerna lämnade det samarbete som skapades i januari 2019 och som var resultatet av just fyra månaders diskussioner. Moderaterna bröt ett löfte till Heidi Fried och inledde en samverkan med Sverigedemokraterna vilket möjliggjorde gårdagens budgetreservation. Centerpartiet släppte fram just nämnda budgetreservation som var signerad av bland annat Sverigedemokraterna. En sådan statsbudget med dess konsekvenser för miljöpolitiken kunde Miljöpartiet inte acceptera och valde att lämna regeringen.

Det är klart att sådana här förändringar och förflyttningar får de flesta partier att bli upprörda på något eller flera andra partier. Men en som inte gav sig in i detta ‘blame game’ igår var Magdalena Andersson. Hon visade att hon är den vuxna i rummet och hon är också den som troligen inom kort återigen blir utsedd till statsminister. Vilket är rimligt eftersom alternativen är lika få som hösten 2018. Det är också rimligt eftersom Socialdemokraterna fortfarande är det största partiet och i allt tal om vad väljarna vill se för tyngdpunkt i den förda politiken så är det ett faktum att flest väljare i landet vill se så mycket socialdemokratisk politik som möjligt. Och det säkraste sättet att få en socialdemokratisk statsminister är förstås att rösta på Socialdemokraterna i nästa års val.

PS. Samtidigt är det rätt märkligt att det skulle bli en sådan cirkus bara för att vi socialdemokrater bytte partiledare. Men det var ju till en kvinna och då brukar de strukturella krokbenen dyka upp och gårdagen var inget undantag…

%d bloggare gillar detta: