Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Idrotten i fokus

Idrotten har stått i fokus på olika sätt sista tiden. Här lokalt har vi invigt de första anläggningarna i den stora arenasatsningen. För en dryg månad sedan öppnade ‘nya’ Tingvalla isstadion som äntligen fått väggar och tak. Förra veckan invigdes konstgräsplanen på Sannafältets sportcenter och jag fick dessutom göra en rundvandring och titta på kommande utomhus- och inomhusarenor på området. Nya anläggningar möjliggör längre säsonger och att säsongerna går allt mer i varandra numera illustrerades tydligt i lördags. Då sa kalendern 4 december och den dagen vann Färjestad borta mot Oskarshamn med 5-0 samtidigt som Degerfors säkrade ett nytt allsvenskt kontrakt.

Nationellt hamnade idrotten i centrum när Magdalena Andersson presenterade sin nya regering och idrottsfrågorna flyttade från kulturdepartementet till justitiedepartementet. I intervjuerna efteråt hade kulturminister Jeanette Gustafsdotter och idrottsminister Anders Ygeman olika uppfattningar om skälen till förändringen. Men oavsett skäl så är det positivt att idrottsfrågorna hamnat hos en minister med stort idrottsintresse. Och än bättre är det att statsministern uttryckte sig så här i regeringsförklaringen: ”Idrottens anslag ökas kraftigt för att öka deltagandet, främst bland barn och unga samt personer med funktionsnedsättning.” Det är ett viktigt budskap till idrottsrörelsen och ett första konkret resultat av de skarpare skrivningar som bland annat vi i den värmländska delegationen drev igenom på partikongressen för några veckor sedan.

Svensk idrott är Sveriges största folkrörelse. Den organiserade idrotten samlar smått osannolika 3,3 miljoner medlemmar i cirka 19 000 föreningar. Lägg därtill alla som på något sätt motionerar på egen hand och man inser kraften i rörelsen. Den svenska idrottsmodellen bygger på ideellt ledarskap vilket innebär att merparten av alla styrelseledamöter, ledare, tränare och funktionärer avsätter sin fritid utan att ta ut någon ersättning för nedlagt arbete. Föräldrar tränar sina och andras barn, ungdomar är ledare för yngre och far- och morföräldrar skjutsar, hejar och står i kioskerna. Kvällar och helger, sommar och vinter. År ut och år in. Idrotten skapar en meningsfull fritid för barn och unga, bidrar till förbättrad folkhälsa, leder till livslång vänskap och gör stora insatser för integrationen. Många människor vittnar också om hur idrotten har räddat dem från ett liv i kriminalitet.

En ovärderlig samhällsinsats som förtjänar ett varmt tack!

%d bloggare gillar detta: