Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Orwellsk liberalism

Ni är säkert många som har läst George Orwells klassiska böcker Djurfarmen och 1984. All animals are equal, but some animals are more equal than others. Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka. Nyspråk och absurditeteter. Med skärpa, allvar och humor. Barn brukar ägna sig åt tvärtomspråk för att se vad som händer. Det är inte lika roligt med nyspråk eller tvärtomspråk när det händer utanför fantasins värld. När det händer i verkligheten. När plötsligt så kallade liberaler attackerar sina allierade och lierar sig med sina ärkefiender.

Det händer just nu. Ena veckan säger liberalernas partiledare att det viktigaste för dem i januariavtalet var att få in sådant som skadade Socialdemokraterna som värst. Det var inte vad den förre partiledaren sa som slöt avtalet och som svor på sina söner att partiet aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Sedan beslutade landsmötet hösten 2021 att man kan tänka sig att samarbeta med SD men inte stödja en regering där de ingår. I februari 2022 säger partiledare Nyamko Sabuni att hon inte vill utesluta ett sådant scenario. Vad säger hon i september 2022?

Om liberalerna är kvar i riksdagen vill säga. Det har jag alltid sett som en tillgång för svensk politik. Socialdemokrater och liberaler drev igenom demokratireformer i Sverige i början av 1900-talet. Nu vill de istället samverka med Sverigedemokraterna. Så nu är jag tvärtom inte lika säker på att det är en tillgång längre. Inte nu när tvärtomspråket har gått ifrån lek till allvar.

Bild från DN 2 februari 2022
%d bloggare gillar detta: