Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Låt lekplatserna vara kvar

För ett par år sedan blev jag kontaktad av en medborgare i Karlstad som undrade varför kommunen plockade ner fullt funktionella staket runt spontanaktivitetsytan i hens kvarter (ni vet de där klassiska grusplanerna som kan användas för fotboll, brännboll eller vad man vill). Medborgaren hade noterat att firman som fått uppdraget hade fått kämpa många timmar för att demontera det hela inklusive stolpar och fundament. Jag sa att jag inte visste varför och när jag kollade upp så visade det sig att det fattats ett beslut, (dock ej politiskt), att avveckla dem. Lite oklart varför. Kanske för att de upplevdes användas för lite, kanske för att det kostade att fixa med krossat glas, hålor och hundbajs. Hursomhelst så tog jag strid för ytorna och istället för avveckling så blev det beslutat att de ska finnas kvar och på sikt utvecklas. Nu kan det bli fotboll på ett ställe, boule på ett annat och en isrink på vintern på ett tredje.

Förra veckan hände det igen. Några partikamrater hade uppmärksammat ett radioinslag om att fullt fungerande lekplatser avvecklades och frågade mig hur det kom sig. Jag blev mäkta förvånad eftersom jag visste att vi hade haft en lekmiljöplan uppe till diskussion i nämnden men inte fattat något beslut om den. Dels för att den inte var komplett med alla lekytor i kommunen, dels just för att den innehöll avveckling av ett flertal lekplatser. Klart att det kan finnas skäl i undantagsfall att avveckla nån lekplats men generellt sett så behöver vi fler lekplatser i en växande kommun. Och även om det är färre barn än tidigare i ett område just nu så vet vi inte hur det ser ut om 5-10 år.

Vi socialdemokrater har under en längre tid sagt att vi sätter barnen främst i stadsplaneringen. Därför driver vi på för säkrare miljöer på våra gång- och cykelbanor, därför är vi noga med att det blir tillräckligt stora utomhusytor per barn på våra skolgårdar, därför räddade vi de nedläggningshotade spontanaktivitetsytorna, därför vill vi se äventyrslekplatsen på Skutberget färdigställd den här sommaren och därför säger vi nej till avveckling av fullt fungerande lekplatser. Det här är också en hälsofråga. Alltför många barn och unga rör sig allt för lite idag. Färre deltar i föreningsaktiviteter och skolidrotten har gått på sparlåga i tvår år. Vi behöver alla ytor vi kan få för ungas fysiska rörelse

Karlstad kan bättre!

%d bloggare gillar detta: