Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ukrainas sak är vår

Nu har det ryska invasionskriget i Ukraina pågått i en månad. Vi bevittnar en enorm humanitär katastrof, sönderbombade städer och miljontals kvinnor och barn på flykt. Från svensk sida agerar regeringen med tre frågor i fokus. Stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och stärkt svenskt beredskap. Igår höll Ukrainas president Zelenskyj ett tal via länk direkt till Sveriges riksdag. Den amerikanska presidenten Biden deltog på EU:s toppmöte. Två unika händelser som visar på krigets betydelse i ett globalt och historiskt perspektiv.

Även inom den internationella idrotten ser vi ett paradigmskifte i samband med det här kriget. Ryska och vitryska idrottsförbund, enskilda förtroendevalda och till och med idrottare stängs av från mötesplatser, matcher och mästerskap. Det är ett stort steg för många men samtidigt är det förstås det enda rätta att göra. Det är ju inte rimligt att medan vissa ukrainska idrottare måste åka hem för att försvara sitt land så kan ryska idrottare stanna kvar och vinna en mästerskapsmedalj.

Även enigheten och kraften inom näringslivet är stor och där många företag och koncerner nu bidrar till kännbara åtgärder och sanktioner. Men ännu finns mer att göra där. Det är klart att det slår mot det ryska folket men alla drabbas nu och värst drabbade är det ukrainska folket. Omvärlden har gjort bedömningen att militär intervention riskerar att skapa ett tredje världskrig men därutöver måste alla till buds stående medel tas till för att få stopp på våldsamheterna.

Vad kan man då göra som enskild kanske man känner? Man kan skänka pengar till hjälporganisationerna som arbetar på plats i Ukraina, man kan hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige och man kan demonstrera och visa sitt deltagande på olika sätt. En flagga på Facebookprofilbilden eller komma till Stora torget i Karlstad på måndagar klockan 12.00. Då samlas Måndagsrörelsen, över parti- och organisationsgränser, till stöd för det ukrainska folket. På måndag den 28 mars är jag en av dem som håller en appell.

Alla kan göra något och alla insatser räknas. Ukrainas sak är vår!

%d bloggare gillar detta: