Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

NATO eller inte NATO

Nato-medlemskap eller inte är den stora frågan för många just nu. Stater, partier och individer diskuterar frågan intensivt. Inte minst i Sverige och Finland förstås. Länder som idag inte är med i försvarsalliansen men som samarbetar med den och som ligger nära Ryssland geografiskt. Nu är det många som säger att Sverige måste göra som Finland men det är viktigt att Sverige tar ett eget beslut baserat på vad som är bäst för Sverige. Det kan vara att gå med i alliansen, det kan vara att göra som Finland och det kan vara att stå fortsatt utanför oavsett vad Finland gör.

Många refererar nu till hur Sverige resonerat sedan andra världskriget men svensk säkerhetspolitik sträcker sig längre bakåt än så. Vi har inte varit involverade i regelrätt väpnad konflikt sedan 1814 och under de dryga 200 åren har det funnits lugnare och farligare perioder i vårt närområde. Självklart är det logiskt och lockande att tänka att vi måste ansluta utifrån rådande situation och Rysslands fruktansvärda agerande i Ukraina. Samtidigt så är det sällan bra att ta stora och långtgående beslut i all hast eller under ett kritiskt tillstånd. Om ett eller tio år kan läget återigen vara helt annorlunda i vårt närområde och Nato är ingen klubb som man vandrar in och ut ur beroende på dagsläget.

Jag har alltid varit emot ett medlemskap men är självklart påverkad av dagens situation och går nu in i partiets interna säkerhetspolitiska dialog med ett öppet sinne. Jag hoppas att alla andra också gör det. Vår säkerhetspolitiska linje har tjänat oss väl genom både lugnare och mer intensiva perioder under drygt 200 år. Ska vi ändra den linjen kan vi gott ta på oss åtminstone ytterligare ett halvår eller ett år innan vi fattar beslut.

%d bloggare gillar detta: