Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Första maj fysiskt igen!

Vad härligt det var att återigen få samlas fysiskt och fira första maj igår. Underbart väder, medvind i opinionen och många människor som deltog i tåget och ännu fler i Museiparken. Men självklart skedde det hela mot en mörk fond och kriget i Ukraina. Mot den bakgrunden hade vi två pins och paroller på kavajslaget igår: Sverige kan bättre och Alla folks frihet.

Första maj är den internationella arbetarrörelsens högtidsdag och då brukar traditionellt frågor om fred och frihet ha en stark plats i tal och medvetande men den här gången blev det tyvärr än mer konkret än vanligt. Talare över hela landet betonade att det vi ser är en olaglig och oprovocerad attack mot en suverän stat och för det ska Putin och hans regim ställas till svars en dag. Vi uttryckte också vår sympati för och vår solidaritet med det ukrainska folket och är beredda att hjälpa både flyktingar i Sverige och människor i nöd på plats i Ukraina. Ukrainas sak är vår!

Utöver Ukrainakrisen så saknas det inte utmaningar att ta tag i. Påskupploppen visar att vi måste ytterligare förstärka polisen och knäcka kriminaliteten. Pandemin visade på stora brister inom sjukvården och äldreomsorgen varför det är nödvändigt att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och nu sätta den främst. Friskolornas härjningar måste också upphöra och resurserna gå till elever och lärare, inte till utländska aktiebolag. Vi säger nej till vinster i välfärden. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga varför vi socialdemokrater vill leda klimatomställningen och samtidigt skapa framtidens gröna jobb. Vi har alltid full sysselsättning som vår överordnade politiska prioritering. Alla som kan arbeta ska arbeta. Ett eget jobb innebär friheten att forma sitt eget liv och ju fler som är i arbete desto mera resurser får vi in till den gemensamma välfärden.

De här tre prioriteringarna: att bryta segregationen och knäcka kriminaliteten, att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och leda klimatomställningen för att skapa framtidens gröna jobb kommer vi att lyfta varje dag fram till valdagen den 11 september.

För Sverige, Värmland och Karlstad kan bättre!

%d bloggare gillar detta: