Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Det går bra för Karlstad – men inte för alla 

Idag presenterade kommunens blågröna minoritetsstyre sin budget för 2023-2025. Första rubriken lyder: Det går bra för Karlstad. Men det gäller inte för alla. Efter tolv år av moderatlett styre så ser vi att ett delat Karlstad växer fram. Vi vet att många trivs i Karlstad, men det är inte samma sak som att möta en tillräckligt bra kommunal service eller uppleva en tillräckligt bra välfärd.  

Vi ser en annan verklighet och den verkligheten brukar ofta delas av de karlstadsbor vi möter i vardagen. Vi träffar äldre som berättar om brister i omsorgen, vi kontaktas av förtvivlade föräldrar som inte tycker att deras barn får tillräcklig hjälp i skolan. Det är för stora skillnader i levnadsvillkor mellan bostadsområden och det finns en segregation i Karlstad, det har kommunen påvisat i en egen utredning. Socialdemokraterna kommer att göra vad som krävs för att bryta den segregationen. Vi arbetar för ett mer sammanhållet och tryggt Karlstad och det omfattar hela kommunen. 

Styret framhåller att Karlstad har en god ekonomi och den bilden delar vi. Men det handlar ju om att kommunsektorn fått rekordstora tillskott i statsbidrag de senaste åren. Så där kan styret tacka Magdalena Andersson och S-regeringen. Vi kommer nu naturligtvis att analysera styrets förslag i detalj och återkommer med vårt förslag i kommunstyrelsen den 3 juni. 

Men några snabba reflektioner redan nu:  

Det finns inga nya satsningar av kommunala medel inom äldreomsorgen, utan styret verkar helt förlita sig på den resursförstärkning som regeringen bidragit med. Bedrövligt med tanke på bristerna som uppdagats under pandemin, behoven som finns med allt fler äldre och arbetsvillkoren inom äldreomsorgen.

Vi noterar ytterligare en centralt belägen cykelbro, denna gång mellan Klara och Sandgrund, alternativt Sundsta. Detta innan den planerade, och kritiserade, bron mellan Färjestad och Råtorp ens är byggd. Kommunen är större än så.

Styret tar bort målet om ett gott företagsklimat och det kan vi ju förstå när kommunen rasat närmare 100 placeringar på ett drygt decennium i kommunrankingen över företagsklimatet. Vi socialdemokrater har istället 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat.  

Socialdemokraterna har tre prioriterade områden i höstens val. Vi ska göra vad som krävs för att:  

  1. Bryta segregationen, öka tryggheten och stärka sammanhållningen. I hela kommunen.  
  2. Återta kontrollen över välfärden, inga fler privatiseringar 
  3. Öka takten i klimatomställningen för framtidens nya jobb.

Vårt budgetförslag kommer att ha den inriktningen. Vi är övertygade om att Karlstad kan bättre!

%d bloggare gillar detta: