Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Dåden mot demokratin

Så kom åter ett sådant där brutalt slag mot öppenheten och demokratin. Ett knivmord mitt under Almedalsveckan. En duktig och uppskattad medarbetare på SKR, (Sveriges Kommuner & Regioner), som var där i sitt viktiga arbete är död. Mina tankar går naturligtvis till anhöriga, vänner och kollegor idag. Det värsta som kan hända dem har hänt.

Men jag tänker också på tidigare dåd mot vår demokrati. Morden på Olof Palme och Anna Lindh. Ryggsäcksbomben och lastbilen på Drottninggatan i Stockholm. Mitt i vardagen, mitt i vimlet. Visst vet vi inte alla omständigheter ännu men vi vet tillräckligt. Ett knivdåd mitt i aktiviteterna under Almedalsveckan har kopplingar till demokratin bara genom att det sker där och då.

Därför kändes det lite märkligt att höra den lokala polisen säga i Aktuellt igår kväll att hotbilden inte bedömdes förändrad på grund av detta. Att programmet för veckan kunde fortsätta i oförändrad form. Självklart ska inte de öppna mötesplatserna stänga ner eller de livaktiga diskussionerna tystna. Men vi får heller inte bortse från eller underskatta attackerna på vår demokrati.

Om inte ett knivdåd mitt under Almedalsveckan förändrar hotbilden, när förändras den då? Snart stundar en valrörelse som måste hantera en svår avvägning mellan öppenhet och säkerhet.

%d bloggare gillar detta: