Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Osynlig idrottsrörelse

Ny regering på plats och därmed ny idrottsminister. Eller snarare återigen en minister med ansvar för idrottsfrågorna. Den här gången landade frågorna hos socialminister Jakob Forssmed (KD) och det är inte helt fel tänkt. Samtidigt har han en jätteportfölj och än nämns inte ens idrottsansvaret när man klickar sig in på socialministern på regeringen.se.

Inte heller i regeringsförklaringen eller Tidöavtalet ges idrotten något större utrymme. Två meningar per dokument är allt som Sveriges största folkrörelse fått. I regeringsförklaringen står det: ”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser göra flera satsningar under mandatperioden.” I Tidöavtalet står det: ”Ett projekt ska genomföras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Regeringen kommer inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft.”

Ingenstans syns till exempel ett spår av Moderaternas stora vallöfte om 250 årliga miljoner kronor till idrottssatsningar i utsatta områden. Det har väl Sverigedemokraterna satt stopp för. Idrotten går på knäna efter pandemin och står inför en tuff vinter med höga elkostnader och höga medlemsavgifter. Då krävs konkreta besked och inte svävande formuleringar såsom ‘avser att göra flera satsningar under mandatperioden’.

Men idrotten som, till skillnad mot regeringen med samarbetsparti, inte gör skillnad på folk och folk har väl hamnat långt ner i prioriteringsordningen.

Annons
%d bloggare gillar detta: