Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Mörkblå budget utan gröna inslag

Så har då den Sverigedemokratiskt styrda regeringen med M-KD-L presenterat sin första budgetproposition. För min del blir det två tydliga avtryck: svikna vallöften och en slakt av miljö- och klimatpolitiken. Det senare var väl inte så oväntat efter nedläggningen av miljödepartementet för någon vecka sedan. Men att de skulle svika de flesta vallöftena redan nu var mer otippat.

Ingen elpriskompensation på plats till 1 november, sänkningen av bensin- och dieselpriserna blev en tummetott, man river upp beslut om reseavdrag och investeringsstöd. Stödet till regioner och kommuner är långt ifrån vad som äskats och vad som behövs. Försvar och rättsväsende får mindre och senarelagda medel. Moderaterna skyller på konjunkturen och Sverigedemokraterna och Liberalerna skyller på varandra. Kristdemokraterna eller rättare sagt Ebba Busch sa för en gångs skull knappt någonting…

På miljöområdet verkar det däremot råda fullständig enighet för där kapas poster till höger och vänster samtidigt som klimattoppmötet i Egypten pågår. Med den här politiken kommer inte Sverige att nå sina egna miljömål och vi kommer att abdikera som internationellt föregångsland med trolig följd att fler länder sänker sina ambitioner. Den globala klimatkrisen försvinner inte för att man förnekar den. Inte heller brutna vallöften försvinner för att man bortförklarar dem.

Måtte den här regeringen bli kortlivad.

Annons
%d bloggare gillar detta: