Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ideella hjältar

Idag inleds riksidrottsmötet (RIM) i Karlstad. Det är svensk idrotts högsta beslutande organ och ett par hundra ombud diskuterar och debatterar motioner, propositioner och väljer styrelse och andra organ. Det är fantastiskt att få vara ombud i helgen och att få vara del av den största folkrörelsen i Sverige och det får mig att tänka tillbaka på mina 30 år inom idrotten.

Alla mina ledare och tränare under ungdomsåren. Larsa, Johan, Ali, Mikael och Jonas som försökte göra en duglig friidrottare av mig. Det blev inte så jättestora idrottsliga framgångar men som arrangör och speaker har jag fått uppleva desto mer, och som jag har sagt någon gång till mina övermän på arenan. Det var jag som blev friidrottsproffs och levde på idrotten under drygt tio år.

Riksidrottsförbundets anrika logotype
Riksidrottsförbundets anrika logotype

Jag minns också alla träningar i regn och rusk, sol och värme. Tävlingsresor till Falun, Helsingborg och Västerås. Sömnlösa nätter på luftmadrasser och solsting på någon arena när inte mamma var med och tog hand om det praktiska. Övningskörning från Våxnäshallen hem till Gitarrgatan på Kronoparken med pappa fem kvällar i veckan. Otroligt egentligen att jag blev godkänd på uppkörningen med tanke på att jag bara övade samma sträcka vecka ut och vecka in.

Den stora högtidsdagen var Götajoggen när löparna skulle servas med vatten på vätskestationerna och när jag var lite äldre så var det målgången som gällde under många år. Söndersvettade streckkoder skulle registreras och de bäst utklädda noteras. Ett år spurtade några fullutrustade brandmän med hjälmar och syrgastuber ända in i mål så att tidtagningsutrustning och funktionärer flög åt alla håll. Jag antar att alla inte har fått sin korrekta sluttid än från det året.

Den svenska idrottsmodellen är unik men ska inte tas för given. Det ideella ledarskapet och eldsjälarna går inte att besluta om i fullmäktigeförsamlingar eller på riksidrottsmöten. Folkrörelser står och faller med folkets engagemang och där är drivkrafterna glädje och gemenskap. Så var det för drygt hundra år sedan när riksidrottsförbundet bildades och så är det idag. Välkommen idrottens ombud till idrottsstaden Karlstad!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: