Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nytt friidrottsunder?

I början av 2000-talet upplevde Sverige en sällan skådad framgångsperiod när det gäller globala friidrottsmedaljer. Kronan på verket var förstås de tre olympiska gulden i Aten 2004 (Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson). Men Sverige tog även många medaljer på andra mästerskap vid den här tiden. Sedan följde som så ofta när det gäller konjunkturer några tyngre år men nu börjar en helt ny friidrottsgeneration att ta för sig ordentligt. De flesta av oss minns den väldige Daniels Ståhls VM-silver i diskus i London i somras och nu till helgen är det dags för inomhus-VM i samma land men i en annan stad – Birmingham. Det blir heller ingen Daniel Ståhl eftersom diskus inte finns på inomhusprogrammet.

 

Däremot kommer de unga hopparna Khaddi Sagnia och Armand Duplantis delta. Khaddi är en längdhoppstjej från Göteborg som slog till med mäktiga 6.92 häromdagen och med det tangerade hon Carolina Klüfts svenska rekord från 2004 och hon ligger tvåa i världsstatistiken, bara en ynka centimeter bakom världsettan Ivana Spanovic. Armand är stavhoppskillen som bor i USA och som sin ringa ålder till trots (född 1999) redan hoppat 5.88 i vinter vilket är svenskt rekord och juniorvärldsrekord. Han ligger med det delad femma i världen just nu i en gren som det brukar ta många många år att etablera sig i.

 

Den svenska truppen består totalt sett av 14 aktiva där bara två är födda på 1980-talet och resten på 90-talet. En i truppen är värmlänning och det är förstås höjdhopparen Sofie Skoog, ursprungligen från Ekshärad numera boendes i Karlstad.  Att truppen ska kunna matcha Sveriges sanslösa fyra guld från senast det var inomhus-VM i Birmingham 2003 är förstås inte möjligt men kanske att vi kan få med oss någon medalj. Det vore i så fall ett steg framåt jämfört med inomhus-VM 2016 då det inte blev någon medalj alls för Sverige. Jag håller tummarna och önskar hela gänget lycka till!

 

Läs mer om inomhus-VM, svenska truppen, TV-tiderna och historiken på:

http://www.friidrott.se/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: