Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Blogg-comeback

Hej! Nu är jag tillbaka med bloggen igen. Ursäkta uppehållet men det tog slut på bloggkraften efter först valrörelsen och sedan förhandlingsperioden som slutade med ett fortsatt blågrönt styre i Karlstad (om än i minoritet den här perioden). Så medan mycket har hänt lokalt har inte värst mycket förändrats nationellt. Har just sett både Lööfs och Löfvens pressträffar och Sverige står fortsatt utan en ordinarie regering. Jag hoppas och tror att trycket in mot juluppehållet gör att framsteg kan ske innan nyårsklockorna ringer.

 

Jag kanske återkommer till några frågor och händelser från de senaste tre månaderna men huvudsakligen blir det nu fokus framåt. Det var budgetdebatt i Karlstad i torsdags och då drev vi Socialdemokrater hårt vårt viktigaste vallöfte som handlar om borttagandet av de delade turerna inom vård och omsorg. Det skulle vara en efterlängtad satsning på arbetsmiljön, jämställdheten och att få fler i arbete.

 

Så här sa jag bland annat under debatten som till slut ledde till att frågan om att fasa ut de delade turerna åtminstone ska utredas. En delseger för Socialdemokraterna och vi kommer att kämpa vidare för att få bort dem helt och hållet!

 

Karlstads kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder bra anställningsvillkor, goda utvecklingsmöjligheter och en arbetsmiljö som främjar hälsa, prestation, trivsel och förnyelse. Vi ser tex idag alldeles för höga ohälsotal inom omsorgen. Så kallade delade turer, som handlar om att arbetspassen inom hemtjänst, vårdboenden och funktionsstöd, delas upp med en obetald paus i mitten av arbetsdagen, är inget vi kan vara stolta över.

Varför kan vi inte vara överens om att ta bort dem? Det behöver inte utredas. Det handlar om resurser och politisk vilja.

Det handlar om att göra vårdyrket mer attraktivt och locka fler yngre att välja att utbilda sig till exempelvis undersköterska. Det handlar om jämställdhet i praktiken. Skulle schemat innehålla delade turer om majoriteten av de anställda vore män? Troligen inte!

Hur många berörs? Ungefär 1100 personer totalt. Det är klart mest delade turer inom hemtjänsten.

Genom att ta bort de delade turerna kan kommunen också anställa fler så det är också en viktig jobbfråga. Vi har fortfarande många som går arbetslösa och här har vi en bra möjlighet att få fler i arbete.

Det är förstås inte bara de 1100 arbetstagarna som berörs av den här förändringen. Vi är många som har vänner och anhöriga som jobbar inom vården. I början av året gick min mamma i pension efter 46 år inom vård och omsorg. Så i år vet jag att hon är ledig både julafton och nyårsafton. Så har det inte alltid varit, tvärtom har jag hela mitt liv kunnat vara säker på att hon jobbat antingen julafton eller nyårsafton.

 Det är villkoren i vårdyrket, att jobba kvällar, helger, nätter och storhelger. Det är tuffa villkor nog, personalen ska inte behöva jobba två pass per dag dessutom. Det kan vi sätta stopp för ikväll. En verklig och viktig förändring för 1100 arbetstagare och deras familjer är bara ett knapptryck bort. Ta chansen nu fullmäktige, att göra en insats för jämställdheten och välfärden! Det vore en välgärning så här strax före jul.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: